BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami beavatkozást fog kérni a főpolgármester

Budapest anyagi helyzete „rendkívül aggasztónak látszik” – közölte Tarlós István első főpolgármesteri sajtótájékoztatóján.

A főváros forráshiánya és adósságállománya akkora mértékű, hogy állami beavatkozás nélkül nemigen látszik kezelhetőnek a működése – tette hozzá. Ez nem csak közvetlen anyagi segítséget jelenthet, hanem azt is, hogy bizonyos feladatokat, cégeket át kellene vennie az államnak. Orbán Viktorral a jövő héten fog tárgyalni, ezzel egy időben pedig megkéri az Állami Számvevőszéket, vizsgálják meg, hogy a város egyáltalán finanszírozható-e. A főváros napi működése még nincs veszélyben szerinte, a kritikus a 2011-es költségvetés lesz.

Tarlós elmondta: a 4-es metró az egyik félelem, de nem a legnagyobb, az ugyanis egészében a BKV. Ami a metróépítést illeti, nem akarják a beruházást leállítani, a kérdés az, hogyan sikerül finanszírozni. Ebben a stádiumában még finanszírozható az építés, de hogy a befejezéséhez elegendő-e a forrás, és hogy esetleges szabálytalanságokat Brüsszelben hogyan reagálhatnak le, egyelőre nem tudni. „Kétséges, miből tudjuk befejezni a metrót, különösen, ha az EU újabb szabálytalanságokat talál” – mondta Tarlós.

Lehetséges alternatíva, hogy a BKV-t részben, akár a MÁV-val, Volánnal közösen az állammal együtt működtesse a főváros, de konkrétumok majd a miniszterelnökkel folytatott tárgyalás után derülhet ki. Létszámszűkítés is felmerülhet akár a BKV-nál, akár más olyan cégeknél, amelyeket az önkormányzat is finanszíroz, különösen ott, ahol rendkívül nagy a bürokrácia.

Arra a kérdésre, hogy várható-e egyéb nagyberuházások leállítása, annyit mondott, hogy ilyenekről nem lehet szó, mivel az előző városvezetés nem indított el semmilyen más nagyobb beruházást.

Négy főpolgármesterhelyettes lesz: György István, Somos Miklós, Bagdy Gábor, valamint Pesti Imre. Összesen nyolc bizottság lesz, ezek létszáma hét fő lesz – mindkettő csökkentést jelent a korábbi ciklusokhoz képest. Öt vagy hat tanácsnok lesz, ebből kettőt az MSZP adhat. A közbeszerzési bizottság elnöke jobbikos lesz.

Atkári János és Szegvári Péter fogja segíteni többek közt kívülről az önkormányzat munkáját. Atkárival – akit Tarlós „maradéktalanul becsületesnek és kiváló szakembernek” tart - már megállapodtak, az ő feladata az lesz, hogy segítsen a város pénzügyeit kordában tartani, bár politikai szerepe nem lesz, sem döntéshozói.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.