BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetőbarát adóreform

Kijev a társasági adót és az áfát is csökkenti, kedvezmények sorát vezeti be

Ukrajna parlamentje első olvasatban elfogadta az ország új adótörvényeit, amelyekkel a kormány ígéretei szerint Európa legliberálisabb adórendszere lép életbe. A cél: vonzóvá tenni az országot az eddig távol maradó külföldi működő tőke számára, és fehéríteni a hazai gazdaságot. Az elmúlt években végrehajtott adóegyszerűsítések és -csökkentések a balti államokban, Kelet-Európában és Oroszországban a válság sújtotta Ukrajnát is hasonlóra ösztökélik.

Borisz Kolesznyikov miniszterelnök-helyettes a törvényt ismertetve elmondta: a vállalkozási nyereségadó 25-ről 16 százalékra csökken 2014-re. A kisvállalkozások ötéves adómentességet kapnak, a könnyűipari és szállodabefektetések tíz évig nem fizetnek majd nyereségadót. Az áfát fokozatosan csökkentik a jelenlegi 20-ról 17 százalékra 2014-ig, és áfamentes lesz a gabonaexport, a jogi és üzleti tanácsadás. A személyi jövedelemadó 15 százalék lesz az 1111 dollárnál kevesebbet keresőknél, és 17 százalék a felett.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.