BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntet az erős euró: lassulásnak indulhat az eurózóna

Az eurózóna menedzserindexe 12 havi mélypontra süllyedt, a kilátások egyre romlanak.

Európában a szolgáltatás szektor lassulásnak indult: a beszerzési menedzserindex csökkent, míg a feldolgozóipar némileg növekedett.

A kompozit index 53,4 pontra esett 54,1 pontról szeptemberben, közölte a Markit piackutató intézet. A Bloomberg által megkérdezett elemzők nem számítottak ekkora esésre: 53,7 pontot prognosztizáltak.

Az index még mindig 50 pont felett áll, vagyis visszaesés nem tapasztalható, csupán a növekedés csökkent. A növekedést lehűtheti az erős euró, mely kedvezőtlen az export számára – írja a Bloomberg. Jean-Claude Trichet figyelmeztetett: a növekedés lassulásával kell számolni a második negyedévben.

Az eurózóna szolgáltatási indexe 53,2 pontra esett az előző havi 54,1 pontról, közölte a Markit. A feldolgozóipar 54,1 pontra emelkedett a megelőző 53,7 pontról. Az euró 9,5 százalékot erősödött a dollárral szemben az elmúlt három hónapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.