BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felszámolások - "Sokkal több szereplőnek kellett volna eltűnnie"

2010 első kilenc hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest 18 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója, a növekedési ütem ugyanakkor lassult, de még így is nagyon magas – derül ki a Coface Hungary legfrissebb elemzéséből. A leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősülnek.

Meglepő, hogy a válság nem okozott drasztikus megtisztulást a piacon, nem emelkedett extrém módon a felszámolási eljárások száma, hanem most már csökkenő tendenciát mutat a növekedés, mondta el Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője. Sokkal több szereplőnek kellett volna eltűnnie, az ügyvezető szerint. Nem következett be egy olyan megtisztulási folyamat, amelynek eredményeként tőkeerős cégek számára a válság utáni kilábalás egyértelműbb és gyorsabb lehetne.

A legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban továbbra is az építőipari, valamint a kis-, illetve nagykereskedelmi cégek érintettek. Az eljárások további nagy százalékát (19 százalék) építőipari cégek ellen kezdeményezték az év első kilenc hónapjában.

A fizetésképtelenségi eljárás alá vontak között az ingatlangazdálkodási és a turisztikában tevékenységet folytató vállalkozások vannak még nagy számban, ami szinte egy az egyben megegyezik a tavalyi év hasonló időszakával. Az előző évekkel ellentétben 2010 első három negyedévében a gépjárműiparban tevékenykedő cégek száma is magas volt a fizetésképtelenné váló cégek között.

Egyértelműen látható, hogy évek óta nem történik érdemi változás a kockázati rangsorban. Élen a nagykereskedelem, amelyet a textilipari, valamint építőipari tevékenységet folytató vállalatok követnek, de az országos átlag felett található számos ágazat is, mint például a fuvarozás, gépjárműipar, a turizmus és vendéglátás vagy a faipar.

Az eljárási arányok változását figyelve kiderül, hogy a leginkább a gépiparban tevékenykedők (+43,61 százalék), valamint az ingatlangazdálkodók (+37,11 százalék) körében romlott a mutató egy esztendő alatt. Mivel a hazai gépipar teljesítményét főképp nagy nemzetközi cégek határozzák meg és összességében a benne szereplő cégek száma alacsony, a magas csődhányad nem befolyásolja érdemben az országos értékeket.

Azonban az ingatlangazdálkodókat egyértelműen a válság küldte padlóra. A drasztikusan visszaeső ingatlanfejlesztések és beruházások valósan tükrözik az aktuális válsághelyzetet, mindemellett az évek óta pangó irodapiac önmagában is az ingatlangazdálkodók mélyrepülését eredményezi.

A vizsgált iparágak közül 2009 hasonló időszakához képest csupán az acél- és fémipar valamint a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalatok tudták csökkenteni a fizetésképtelenség arányukat.

Amennyiben nem „W” alakú lesz a válság, vagyis nem történik egy újabb visszaesés, egy folyamatos, lassú javulás érzékelhető mind a kockázatvállalási kapacitás oldaláról, mind a biztosítók bevétele és a kárhányada szempontjából, mondta el Bagyura András, a Coface kereskedelmi vezetője.

2010 első háromnegyed éve jó stabilizációs időszak volt, most már olyan cégek is megjelennek ügyfélként, amelyek eddig nem gondolkodtak követelésbiztosításban, de a válság nehezebb időszakát követően, racionálisan értékelve a helyzetüket keresik a kockázatkezelési megoldásokat illetve házon belül szigorítják a követeléskezelési rendszerüket, mondta el Kárpáti.

A Coface Hungary szakértői továbbra is problémának tartják a hitelezés alacsony illetve elégtelen szintjét. A drága és nehezen elérhető banki finanszírozás miatt növekszik a cégek egymás közötti hitelezése. Mivel a magyar gazdaságban a cégek nagy része alultőkésített, minél inkább szűkül a hitelhez jutás lehetősége, annál kevésbé képesek megőrizni a korábbi teljesítményüket, még akkor is, ha piaci igény lenne rá.

Kárpáti szerint, amíg a bankszektor a jelenlegi kockázatvállalási szinttel, a válság ellenére is hatalmas profitot tud termelni, addig semmilyen kényszer nincs rá, hogy valós kockázatvállalással, komolyabban beszálljanak a gazdaság finanszírozásába és megszűnjenek a hitelfelvételt ellehetetlenítő fedezet-előírások.

A cég évvégére 6 százalék feletti fizetésképtelenségi hányadot prognosztizál, ami közel 10 százalékkal haladja meg a 2009. év végi adatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.