BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ferihegyet nem érinti az újabb francia sztrájk

Egy hónapon belül a negyedik országos sztrájkot hirdették meg a francia szakszervezetek keddre. A szakszervezetek a nyugdíjreform elleni tiltakozásban ismét jelentős tömegek részvételére számítanak. Ferihegyen nem várhatóak fennakadások, tudta meg a Világgazdaság.

Sztrájkolnak a tanárok, egészségügyi dolgozók, a postások és távközlési és energiaipari dolgozók is. Az utcai tüntetésekkel párhuzamosan több szektorban, köztük a közlekedésben ezúttal határozatlan idejű sztrájkba kezdenek a munkavállalók.

Jelentős fennakadások várhatók a francia légiközlekedésben, várhatóan a járatok felét törlik majd. Az Air France jelezte minden tengerentúli járatát elindítja a munkabeszüntetés ellenére, azonban európai járatainak egy részét törölni fogja. A Ferihegyi repülőtéren minden járatot elindítanak, csak egy fapados járat került törlésre a délelőtt folyamán, tájékoztatott a Budapest Airport Zrt. Azonban a szerdai napra vonatkozólag még nem rendelkeznek információkkal.

A francia állami vasúttársaság, és az állami gáz és elektromos cégeknél nap végén döntenek arról, hogy folytatják-e a munkabeszüntetést. Közben Marseille környékén már a harmadik hete tart az olaj és teherterminálok munkásainak sztrájkja.

A városi tömegközlekedésben dolgozók határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, minek következtében minden ötödik metró indul el, a buszok kétharmada közlekedik majd várhatóan.

A tiltakozási hullám hatására Nicolas Sarkozy francia államfő puhított nyugdíjreform tervezetén, de legfontosabb elemeiből továbbra sem engedett. A tervek szerint a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése során a jelenlegi 60-ról 62-re emelnék, teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 év helyett 67 évtől jár majd. A tervek közt szerepel, hogy a közszférában dolgozók járulékát és a magas jövedelmek adójának egy százalékkal növelnék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.