BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozódik az eurózóna drámája

A Moody's kilátásba helyezte az ír adósság besorolásának rontását. Az ország gazdasági növekedése igen gyenge, s közben magas költségvetési hiánnyal kell megküzdenie: ezen tényezők negatív hatást gyakorolnak a kilábalásra.

Írországot leminősítheti a Moody’s a jelenlegi „Aa2” besorolásról – közölte a hitelminősítő. A bankmentések költsége igen magas, meghaladhatja az 50 milliárd eurót, ezért helyezte kilátásba a Moody’s az ír adósság besorolásának rontását. Egy szinttel lejjebb vághatja a besorolást a cég, mely még mindig magas szintű, befektetésre ajánlott kategória.

„Figyeljük a bankrendszert, melynek feltőkésítésre lesz szüksége” – közölte Dietmar Hornung, a Moody’s frankfurti elemzője. Az ír Pénzügyminiszter, Brian Lenihan szeptember végén jelentette be, hogy a pénzügyi rendszer megmentése az ír hazai össztermék harmadát emésztheti fel.

A kormány törölte az októberi és a novemberi kötvényeladást, arra hivatkozva, hogy a finanszírozás 2011 első felében megoldott, nincs szükség újabb forrásokra. „A likviditási helyzet kedvező” – mondta Hornung. „Nincs rövidtávon likviditási problémánk, nincs szükség külső segítségre.” A miniszter négy éves fiskális tervet fog bemutatni a következő hónapban, és a költségvetési hiányt 2014 végére a GDP 3 százaléka alá szorítják.

A Standard & Poor’s augusztusban rontotta le az ír adósbesorolást „AA-”szintre, negatív kilátással. További leminősítés várható, ha az Anglo Irish megmentése meghaladja a 35 milliárd eurót.

A Fitch is „AA-” szinten tarja az ír adósság besorolását. Az ország államadóssága a GDP 120 százaléka lehet 2014-re, „ha minden rendben halad” – közölte a Dankse Bank. Növekedés nélküli alternatívát feltételezve 2016-ra az államadósság 147 százalékos csúcsot dönthet.

A gazdaság 0,2 százalékkal növekedhet idén, a júliusi 0,8 százalékos becsléssel szemben, közölte a Dublin-központú ír jegybank. A jövő évre vonatkozó becslést is korrigálták: 0,4 százalékponttal vágták vissza a GDP növekedési várakozást 2,4 százalékra.

Az EKB újra PIGS (Portugália, Írország, Görögország, Spanyolország) kötvényeket vásárolt. Az ír és a német kötvények közötti hozamkülönbség rekordmagas szintre emelkedett a múlt hónap végén az euró bevezetése óta.

A szeptemberi ír kötvényeladást jelentős aggodalom övezte. Írország 500 millió euró értékben tervezett eladni 4 év lejáratú állampapírt, és 1 milliárd euró értékben 8 év futamidejűt. A kereslet nagy volt, a 4 éves (500 millió euró értékben kibocsátott) papírok hozama 4,767 százalékon alakult, és 2,54 milliárd euró ajánlat érkezett. A 8 éves (1 milliárd euró értékben kibocsátott) kötvények hozama 6,023 százalék lett, az ajánlatok majdnem elérték a 3 milliárd eurót. A 4 év lejáratú adósság hozama az előző aukción 3,627 százalék volt, a 8 év futamidejű 5,088 százalék.

A vezető véleményezők többsége egyetért abban, hogy a kötvények hatalmas felárral keltek el, és az adósság finanszírozása az államnak nagyon sokba kerül. „Az államnak és az adófizetőknek ez borzasztó” – mondta Willem Buiter a Citigroup vezető közgazdásza. Abban azonban egyetértenek, hogy a befektetők érdeklődése a kötvények iránt kielégítő. „Ha a hozamok 7-8 százalékra növekednek, akkor vége a játéknak, Dublin követni fogja Görögország sorsát” – kommentálta az eseményeket Padhraic Garvey, az ING stratégája.

A Financial Times pedig arra figyelmeztet, hogy Írország lehet a következő Görögország – legalábbis a piaci árazások erre utalnak.

Spanyolország

Spanyolország egy nappal azután lépett a piacra, hogy az ír (és a portugál) német kötvények feletti hozama rekordszintre emelkedett az eurózóna fennállása óta.

A spanyol éves lejáratú papírok hozama 1,908 százalékon alakult, augusztusban az előző aukción 1,836 százalék volt az átlaghozam. A 18 hónap lejáratúak hozama 2,146 százalék lett, szemben az augusztusi 2,78 százalékkal.

A Moody’s hitelminősítő "AAA"-ról "Aa1"-re leminősitette Spanyolország hitelképességét az ország gyenge növekedési kilátásai miatt. Az ország kilátásai azonban "stabilak".

A Moody’s szerint a következő években a spanyol gazdaság átlagos növekedési rátája vélhetően 1 százalék lesz. A hitelminősítő ügynökség szakértői ezenkívül kihívásokat látnak az állami deficit csökkentésénél. . A Moody’s abból indul ki, hogy a spanyol kormány a terveknek megfelelően képes az állami deficit csökkentésére. A madridi kabinet a deficitet 2013-ig a takarékossági program segítségével a GDP 3 százalékára akarja leszorítani.

Görögország

Tegnapi bejelentés szerint 2011 végére a görög költségvetési hiány 7 százalékot tesz majd ki. ezzel Athén jelentősen növelte céljait, hiszen az EU-IMF megállapodás szerint a deficitet csak 7,6 százalékig kell csökkentenie a következő évben.

A görög kormány egyébként az idei évre is az elvártnál komolyabb vágást hajt végre, hiszen a 8,1 százalékos deficitcél helyett a GDP 7,8 százalékáig mérsékli a hiányt december végéig. A múlt évben a görög költségvetésen 14 százalékos lyuk tátongott, az ország most mindent elkövet azért, hogy helyreállítsa a pénzügyi stabilitást, és ezáltal a befektetők bizalmát is - tudósít az AP.

George Papaconstantinou pénzügyminiszter szerint nem vár további bércsökkentés a lakosságra, de a megszorítások folytatódnak. Az előbbi hír nyugtatóan hathat, főleg annak fényében, hogy egy friss kutatás szerint a közszférában nagyjából megegyezik az elégedett és az elégedetlen alkalmazottak aránya, míg a magánszektorban a dolgozók 85 százaléka elégedetlen.

Az EKB újra kötvényvásárlásba kezd

Az Európai Központi Bank (EKB) növelte államkötvény vásárlását: a frankfurti székhelyű jegybank közölte, hogy 1,38 milliárd euró értékben vásárolt kötvényeket a múlt héten, melyet a megelőző heti 134 millió eurós felvásárlásról emelt meg. Az EKB május 10-én kezdett kötvényvásárlásba, hogy stabilizálja a piacokat, melyket a görög krízis rázott meg.

A portugál államcsőd elleni biztosítás árazása rekordot döntött a múlt héten, miközben az ír kötvényhozam az euró bevezetése óta a legmagasabb szintre emelkedett. Az euróövezet gyenge országai összeroskadnak az államadósság súlya alatt, az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 750 milliárd eurós csomagja nem oszlatta el a befektetők aggodalmát.

Huszonegy hete tart az EKB kötvényvásárlási programja: májusban nagy volumenben vásárolt kötvényeket a központi bank, az első héten 16,5 milliárd euró, a második héten 10 milliárd euró értékben - írja a Bloomberg. Július óta a heti vásárlási összeg 100 és 300 millió euró közt ingadozott, a múlt héten újra megugrott a kötvényvásárlási ütem. Ez arra utalhat, hogy az euróövezet egyes országai még közel sem heverték ki a válságot, így nincs ok arra, hogy az adósságválsággal kapcsolatos félelmek gyengülnének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.