BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Kivándorlók országa lettünk" - Több százezer embert vár Németország

Németországban a jövőben a jelenleginél lényegesen több külföldi szakembert alkalmaznának.

Ennek érdekében a berlini kormány módosítani akarja a külföldi diplomák elismerését, amelynek a folyamatát fel akar gyorsítani. A szövetségi oktatási minisztérium kidolgozás alatt álló törvénytervezet azt célozza, hogy a Németországba bevándorolt külföldi szakemberek diplomáinak elismerési folyamata ne tartson tovább három hónapnál. Német sajtójelentések szerint jelenleg az a helyzet, hogy a külföldi bevándorlóknak, vagy azoknak a német állampolgároknak, akik külföldön szereztek diplomát, gyakran évekig kell a döntésre várniuk annak eldöntésére, mit ér a végzettségük.

A Financial Times Deutschland (FTD) szerint német gazdasági szervezetek már régóta sürgetik, hogy a külföldi diplomákat az illetékes hatóságok átláthatóbb módon és gyorsabban ismerjék el. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy az iráni mérnököknek vagy az orosz orvosnőknek Németországban gyakran taxisként vagy takarítónőként kell dolgozniuk. Holott a gazdaságban legalább 400 000 szakember hiányzik - a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) becslése szerint. Ily módon egyszázalékos gazdasági növekedés megy veszendőbe.

Klaus Zimmermann, a Német Gazdaságikutató Intézet elnöke (DIW) egyenesen a bevándorló szakemberek számának növelését sürgette (beleértve a mohamedán bevándorlókat is). A Kölner Stadt-Anzeigernek nyilatkozva úgy becsülte: "Jelenleg évente 700 000-en jönnek Németországba, de több mint 700 000 ember elhagy bennünket és igy tovább. Kivándorlók országa lettünk." Szerinte ez veszélyes fejlemény, amely "a következő 20-30 évben jelentős alkalmazkodási nehézségekhez vezet". Zimmerman szerint "évente 500 000-nél több emberre lenne szükség Németországban, nettó". A DIW elnöke arra is rámutatott, hogy Németország partnerországaiban is jelentős szakemberhiány mutatkozik. Ezért szerinte nem szabad arra tenni, hogy az "egyre kiüresedő kelet-európai csatlakozó országokból az emberek kimondottan hozzánk jönnek." Zimmermann hamisnak minősitette és birálattal illette azt a Németországban jelenleg folyó vitát is arról, hogy a más kulturkörökből érkező emberek hajlandók-e a beintegrálódásra.

Anette Schavan, szövetségi oktatási miniszter (CDU) az FTD-nek nyilatkozva rámutatott, hogy a német gazdaság akár 300 000 új szakembert is szívesen lát. Ennyire becsüli ugyanis azoknak a bevándorlóknak a számát, akiknek képesitése Németországban jelenleg kihasználatlan. Ezért készül arra, hogy a tárca törvénytervezete az év végéig jogszabály legyen. "Aktivizálni akarjuk az országunkban szunnyadó potenciált." Mindenekelőtt a természettudományos és mérnöki végzettségűeket, valamint ápolónőket és orvosokat várnak. Ám a lapnak nyilatkozva Annette Schawan miniszterasszony félreérthetetlenül fogalmazott. A törvénytervezet célja eleinte a Németországban élő bevándorlók hatékonyabb elhelyzése a munkaerőpiacon. "Mindig egyszerűbb az elrejtett kicset a saját földön kiemelni, mint új szakembereket távoli országokban keresni." Az új törvény pedig hozzájárulás lesz az integrációhoz. "Joggal várjuk el a bevándorlóktól, hogy respektálják az értékeinket." - "Ugyanakkor  fordítva, a bevándorlók is elvárhatják tőlünk, hogy elismerjük szakképzettségüket és készségüket az integrációra."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.