BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nomura: nem hiteles a kormány gazdaságpolitikája

A kormány különadót vet ki több ágazatra, mely miatt kivonulhatnak egyes kereskedelmi cégek ileltve átterhelhetik a fogyasztókra a válságadót - mutatott rá Németh Dávid, az ING elemzője. A Nomura elemzője szerint nem hiteles a kormány gazdaságpolitikája.

Orbán Viktor a bankok után különadót vet ki több ágazatra is: a távközlési szektortól 61 milliárd forintot, az energiaszektortól 70 milliárd forintot és a kereskedelmi láncoktól 30 milliárd forintot vár a kormány. A válságadók három évre szólnak.

Az adó mértéke „drasztikus” és „nem tőkebarát” – nyilatkozta a Világgazdaság Online-nak Németh Dávid, az ING Bank szakértője.

Válságadó: Zuhan a Mol és az MTelekom

Az extraadót vélhetően átterheli a fogyasztókra az energia és távközlési szektor, tekintve a piac monopolisztikus mivoltát. A kereskedelemben van verseny, de oligopolisztikus a piac – mondta Németh Dávid. „A kereskedelmi láncoknak talán nem is annyira fontos, hogy jelen legyenek a magyar piacon, kivonulásra is lehet számítani, illetve arra, hogy átterhelik a fogyasztókra a különadót” – fejtette ki a szakértő. Ha átterhelik a vásárlókra az a fogyasztói árak emelkedéséhez vezet.

Gazdasági lassulást is okozhat ez a „válságadó”: ha a befektetett tőkének nincs megfelelő megtérülési rátája, akkor a kereskedelmi láncok kereshetnek másik helyet. Figyelembe véve azt, hogy hogy nem számíthatnak fogyasztási boomra a következő években ennek esélye van – mutat rá az ING elemzője.

Elmondta, hogy némi kiadáscsökkentéssel, a nyugdíjpénztári kifizetések felfüggesztésével betömhető a jövő évi költségvetési lyuk, de hosszú távon nem oldja meg a problémákat.

A Nomura szerint a kormány különadója növekedésellenes. Orbán elutasít mindenfajta megszorítást – emelte ki Peter Attard Montalto. „Ez a gazdaságpolitika nem hiteles” – tette hozzá.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.