BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Orbán vigyázzon, nehogy meghúzza a ravaszt az S&P"

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az önkormányzati választásokat követően a befektetők árgus szemmel figyelik majd a kabinet lépéseit, a fő kérdés, hogy végrehajtja-e az Orbán-kormány a hiánycsökkentéshez szükséges döntéseket.

"A piac most nem stratégiákról, és hiánycélokról akar hallani, hanem konkrét lépéseket vár a kormánytól" – mondta a Bloombergnek Orbán Gábor, az Aegon Alapkezelő munkatársa. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Fidesz várhatóan fölényesen megnyeri az önkormányzati választásokat, és most először Budapesten is átveheti a többségi irányítást. Nem véletlen, hogy a sokak számára fájdalmas döntéseket a kabinet a voksolást követően kezdheti meg – mondta az RBC Capital fejlődő piaci stratégája.

Kumin Ferenc, a Századvég szenior elemzője pedig úgy véli, a befektetők szempontjából aggasztó lehet, hogy az önkormányzati választási győzelem táptalajt adhat Orbánnak a korábbi retorika folytatásához. Felmerülhet, hogy a miniszterelnök az elkövetkezőkben is az öt évnyi megszorítás befejezésének retorikáját követi majd.

A forint júliusban rekord mélypontra zuhant az euróval szemben, korábban pedig rekord magasságba szökött az ország CDS-felára. A Bloomberg szerint a kormány szeptember 8-án adta meg magát, és fogadta el az előző kormány által kitűzött hiánycélokat. A Capital Economics elemzője, Neil Shearing hangsúlyozza, hogy egyértelmű az igény egy középtávú pénzügyi program kialakítására.

Bartosz Pawlowski, a BNP Paribas szakértője pedig úgy fogalmaz: a kormánynak nagyon óvatosan kell lépnie, nehogy a Standard&Poor’s meghúzza a ravaszt. Az elemző ezzel arra utal, hogy a hitelminősítő ítéli meg legnegatívabban a magyar gazdaság helyzetét, és felmerült, hogy bóvli kategóriába minősíti le a magyar államadósságot. Varga Mihály egyébként Szegeden úgy nyilatkozott, hogy a kabinet igyekszik javítani az ország hitelminősítői besorolását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.