BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzzel árasztják el Japánt

A japán kormány jóváhagyta azt a tervet, amelynek értelmében több mint 60 milliárd dollárt pumpál az ország nehézségekkel küszködő gazdaságába.

A parlament jóváhagyására váró terv célja a növekedés, a munkahelyek létesítése és a kiadások ösztönzése. A BBC szerint a japán gazdaság deflációtól és az erős jentől szenved: az árak egyre esnek, de a fogyasztók elhalasztják kiadásaikat az árak csökkenésének reményében.

Elemzők szerint a fő probléma, hogy a jen 15 éves csúcson van, megdrágítva az exportot, ami viszont a gazdaság egyik motorja.  A Nikkei című lap szerint a tervnek köszönhetően a japán GDP akár 0,6 százalékkal is nőhet és számtalan munkahelyet őrizhetnek meg. A japán kormány a múlt hónapban már benyújtott egy élénkítési tervet, amelynek célja 200 ezer állás létrehozása, de a szakértők szerint a program nem adott elég lendületet a gazdaságnak.

Japán az elmúlt húsz évben úgy nevezett likviditási csapdában ragadt, a folyamatot a nulla közeli kamatszint és a csökkenő árak jellemzik, miközben a megtakarítások makacsul magas szinten maradnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.