BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb pénzinjekcióra lesz szüksége a brit gazdaságnak

Újabb hatalmas, élénkítő célú jegybanki pénzinjekciót tartanak szükségesnek Nagy-Britanniában londoni pénzügyi elemzők, akik szerint jelentős esélye van annak, hogy a brit gazdaság teljesítménye a jövő év elején ismét mínuszba fordul.

Közben a brit kormány példátlan méretű kiadáscsökkentésre készül, a hatalmas államháztartási hiány csökkentése végett. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző csoport, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vasárnap kiadott átfogó elemzésében - részben a januártól tervezett áfaemelés miatt - gyakorlatilag stagnálást jósolt 2011 első negyedévére az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban. A cég negyedéves összevetésben mindössze 0,1 százalékos brit növekedést vár a jövő év első három hónapjában, és közölte: "csaknem 50 százalékos" esélyt lát arra, hogy 2011 első negyedében a brit hazai össztermék (GDP) csökkenni fog.

A brit gazdaság rekordhosszúságú, hat negyedévig tartó recesszió után a tavalyi utolsó negyedévben kezdett ismét növekedni. A brit recesszió mélységi rekordot is döntött: a 2008-ban mért legutóbbi csúcspont és az elmúlt ciklus mélypontja között összesen 6,4 százalékkal zuhant a brit GDP-érték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.