BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlan jó adat, mégsem ünnepelnek a piacok

A harmadik negyedévben a vártnál kétszer nagyobb növekedést mértek Nagy-Britannia gazdaságában, azonban ez nem vehető egyértelműen a kilábalás jelének. A kormány megszorító intézkedéseinek negatív hatásaitól tartanak a piacok.

A vártnál is jobban teljesít a brit gazdaság, az elemzői várakozásoknál kétszer gyorsabb 0,8 százalékos ütemben növekedett a szigetország gazdasági július-szeptemberi időszakban. Az előző negyedévben a brit gazdaság kilenc éve nem látott 1,2 százalékos növekedést produkált.

Éves alapon a brit bruttó össztermék (GDP) 2,8 százalékkal bővült, ami 3 éve nem látott éves adatnak minősül, és jóval magasabb, mint az előző negyedévben mért 1,7 százalék. Kiemelkedően jól teljesített az építőipar, mely ágazat 22 éve nem látott 11 százalékos növekedést produkált a harmadik negyedévben. A szolgáltató ipar növekedése 0,6 százalékon stagnált, míg az ipari termelés emelkedése lassult, az előző negyedéves 1 százalékról 0,6 százalékra.

Jelentős hangulat változás nem volt tapasztalható az adatok közzé tétele után, a font kis mértékben erősödött a dollárral szemben majd gyengülésnek indult. Elemzői vélemények szerint ez a kormány által megindított takarékossági csomag várható negatív hatása miatt van.

A májusban hivatalba lépett konzervatív–liberális demokrata koalíció már nyáron jelezte, hogy 2015-re 2,1 százalékra szeretné leszorítani a költségvetési hiányt a jelenlegi közel 11 százalékról. Ez összesen 113 milliárd fontos megszorítást jelent; a kiadások leszorításával elérendő 83 milliárdot adóemelések egészítik majd ki. Egyedül az egészségügy és a nemzetközi segélyek mentesülnek majd a takarékoskodási kényszer alól, az összes többi területen az egyes tárcák kiadásai átlagosan 25 százalékkal csökkennek az elkövetkező négy évben.

Az ország 37 milliárd fontos védelmi költségvetését mintegy 10 százalékkal faraghatják le, de a takarékoskodást a külügyminisztérium sem kerülheti el. Ez pedig nemcsak követségek és konzulátusok bezárását jelentheti, de a BBC világszolgálatának és a British Councilnak is összébb kell majd húznia a nadrágszíjat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.