BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul nőtt az infláció az eurózónában

Váratlanul megugrott az euróövezeti infláció októberben, a hivatalos becslés szerint két éve nem látott szintre nőhetett a fogyasztói árak emelkedésének üteme. Mindeközben 12 éve nem látott szintre nőtt a munkanélküliség.

A fogyasztói árak növekedésének üteme 1,9 százalékra gyorsult októberben éves alapon, ez magasabb a szeptemberben mért 1,8 százalékos éves inflációnál - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala Luxemburgban.

Az adat a 2008. november óta a legmagasabb növekedést jelzi. A munkanélküliségi is rekordszintet ért el, szeptemberben 10,1 százalékos volt a ráta, így a munkanélküliség szintje 1998. júliusa óta nem látott szintre ugrott.

Az euró-régió munkaerő-piaca rendkívül rossz állapotban van, és valószínűleg tovább romlik a helyzet 2011-ben - mondta Christian Melzer, a Dekabank közgazdásza a Bloombergnek. Piaci elemzők emlékeztettek, hogy az erős euró visszafoghatja az exportra termelő vállalatokat, és a kormányok is költségvetési megszorításokat kívánnak bevezetni, melyek hatása még bizonytalan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.