BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A Fed terrorizálja a világgazdaságot"

A Fed szerda este 500 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot jelenhet be - vélekednek vezető közgazdászok. Az Egyesült Államok jegybankja ezzel nehéz helyzetbe hozhatja a feltörekvő nemzeteket, és Európát.

Minden esély megvan arra, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda este újabb monetáris lazítást jelentsen be, kötvényvásárlási programba kezdjen.

E monetáris stimulus hatására az euró felértékelődhet, ami deflációba taszíthatja Európa gazdaságát – mondta a Nobel-díjas közgazdász, Robert Mundell. A defláció rontaná a szuverén adósságválsággal szenvedő Európa helyzetét.

Az Európai Központi Bankot nehéz helyzetbe hozhatja a Fed újabb monetáris lazítása. Mundell felhívta a figyelmet arra, hogy Brazília buborékokra figyelmeztetett a Fed politikája miatt. Az ország beavatkozásra kényszerült, hogy megakadályozza fizetőeszköze felértékelődését a dollárral szemben.

Az Egyesült Államok döntéshozói, a Fed nyíltpiaci bizottsága újra a monetáris lazítás mellett dönthet, célja, hogy a stimulussal segítse a gazdasági növekedést és csökkentse a munkanélküliséget.

Mundell korábban elmondta: „a monetáris lazítás terrorizálja a világgazdaságot”. Raghuram Rajan, a Nemzetközi Valutaalap korábbi közgazdásza, A Chicagói Egyetem professzora úgy gondolja, hogy a fejlett államok rekordalacsony kamatai kényszerítik a tőkét vándorlása, így oda, ahol nagyobb hozamokat érhetnek el a befektetők. A feltörekvő országokba vándorló tőke buborékok kialakulásához vezethet, a sokk akkor következhet be, amikor elkezdődik a kamatemelési periódus a fejlett országokban.

Bas Baker, a Nemzetközi Valutaalap közgazdásza október 21-én elmondta: az euró közel van a túlértékeltséghez. Hozzátette: ez hátráltatja az európai kilábalást.

A Fed monetáris politikája gyengíti a dollárt, így az exporton keresztül segíti az Egyesült Államok kilábalását. Azonban a „leértékelési verseny” egy nulla összegű játék – hívta fel a figyelmet Nouriel Roubini. Ha egy ország valutája leértékelődik, az más nemzetek kárára történik, így az erősödést elszenvedő országok exportpozíciója romlik.

Inflációs játékok

Ben Bernanke, a Fed kormányzója és a kamatdöntő, nyíltpiaci bizottság figyelmen kívül hagyhatja az inflációs kockázatokat – írja a Bloomberg hírügynökség. Az svájci Nemzeti Bank (SNB) azzal állította meg a frank erősödését október közepén, hogy felhívta a figyelmet a deflációs veszélyre, és visszavágta az inflációs várakozásait. Ezzel kiárazva a kamatemelési várakozásokat.

Az EKB az inflációs nyomásra figyelmeztetett. Nouriel Roubini szerint az EKB monetáris politikája elhibázott és az euró árfolyama miatt a szenvedő tagországok nem tudnak kilábalni a válságból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.