BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlin megoldja a gondjainkat

Németország keleti szomszédainak hosszú az emlékezete és rövid. De a régi bűntudat (a háborúért) és a hála (a német újraegyesítésben játszott szovjet szerepért) ereje eltűnőben van, Németország pedig új, összekötő szerepet tölt be a Közép-európai térségben.

Németország ma már borúlátóbb Oroszországot illetően, és inkább a szomszédaira fókuszál - írja a The Economist. A brit hetilap szerint ennek egyik oka az üzlet: Csehország több német exportterméket vásárol, mint Oroszország. És Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, valamint Közép-Európa a német külkereskedelemnek csaknem az egytizedét adja. Az ezen országokba irányuló német export értéke 2010 első felében 41 milliárd, míg az Oroszországba irányuló kivitelé csak 11 milliárd euró.

A német diplomácia is változóban van - írja a továbbiakban a The Economist. Gerhard Schröder és Helmut Kohl alatt Németország igyekezett szoros kapcsolatokat kiépíteni Oroszországgal. Angela Merkel alatt a viszony még mindig szívélyes, de Lengyelország már valamivel fontosabb szerepet tölt be, csapatmunka váltotta fel az orvlövészetet a történelmi témákban.

Ebben a hónapban a lengyel és a német külügyminiszter, Radek Sikorski és Guido Westerwelle Minszkbe ment, hogy közöljék a fehérorosz autokrata rezsimmel, ha korrekt elnökválasztást tartanak december 19-én, ennek nagy előnyei lesznek, ha viszont a választási csalások magára hagynák az  országot. Lengyelország morális súlya az ilyen diplomáciában egyenértékű a német erővel - véli Eugeniusz Smolar, lengyel külpolitikai elemző."Németországnak Lengyelország nélkül nincs meg a hitelessége. Viszont Lengyelországnak Németország nélkül nincs meg az ereje."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.