BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre távolabb az éves hiánycél

Az államháztartás egyenlege október végén az helyi önkormányzatok nélküli deficit az éves előirányzat 131,1 százalékát teszi ki. Az első tíz hónap egyenlege nem tartalmazza a bankadó második részletéből decemberre várt közel 90 milliárd forintos bevételt, a távközlési-, kiskereskedelmi- és energetikai szektort érintő válságadók decemberben esedékes bevételeit – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorsjelentésében.

A helyi önkormányzatok nélküli államháztartási egyenleg október végén 1132,7 milliárd forintos deficitet mutat, ez az éves előirányzat 131,1 százalékát teszi ki. Az október havi hiány 43,6 milliárd forintot ért el. A központi költségvetés 53,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 7,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 17,6 milliárd forintos szufficittel zártak.

A költségvetés bevételei összességükben közel 33 milliárd forinttal elmaradnak a tavalyi októberi összegtől. Az egyszerűsített vállalkozói adó, valamint a jövedéki és regisztrációs adóbevételek meghaladták a tavalyi összeget, míg a társasági adó, az általános forgalmi adó és személyi jövedelemadó bevételek elmaradtak az előző évitől.

A tavalyihoz képest a kiadási oldalon mintegy 82 milliárd forinttal több kifizetést hajtottak végre. Elsősorban a garancia és hozzájárulás a TB alapok kiadásaihoz előirányzat tavalyinál magasabb alakulása miatt.

Az elkülönített állami pénzalapok egyenlegjavulását a bevételi oldalon a rehabilitációs hozzájárulások kedvezőbb alakulása, a kiadási oldalon pedig elsősorban a Munkaerő-piaci Alap alacsonyabb központi költségvetési befizetései okozták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.