BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia–kínai megaüzletek

A Forbes friss felmérése szerint: a világ legbefolyásosabb embere Hu Csin-tao kínai elnök

Volt oka Hu Csin-tao kínai elnöknek a mosolyra a párizsi Orly repülőtéren. Immár a világ legbefolyásosabb embereként érkezhetett Európába. A Forbes magazin listája először tett a legbefolyásosabbak élére egy nem amerikai elnököt. Ez nemcsak Barack Obama gyengülését jelzi, hanem azt a tiszteletet is, amely az 1,3 milliárdos lélekszámú atomhatalomnak és gazdasági óriásnak kijár.

A fogadó fél, Nicolas Sarkozy francia államfő szintén egy atomhatalom feje, még sincs az első tízben az említett listán, és nagy gesztusokat kellett ahhoz tennie, hogy a kínai elnök egyáltalán ellátogasson országába, ahol a protokollon túl számos fontos gazdasági megállapodást kötnek: francia cégek igyekeznek terjeszkedni a beláthatatlan méretű kínai piacon.

Sarkozy 2009-ben fogadta a dalai lámát, és ezzel kiváltotta a hivatalos Kína haragját. Franciaország azóta a gazdasági kapcsolatok érdekében kénytelen viszszafogni magát: Liu Hsziao-po, a bebörtönzött kínai ellenzéki Nobel-békedíját Párizs nem kommentálta, most pedig beleegyezett, hogy a kínai és a francia elnök egy pohárköszöntőt leszámítva nem szerepel a nyilvánosság előtt, nem lesz tehát olyan alkalom, amikor Hu Csin-taót az újságírók hazája emberi jogi helyzetéről kérdezhetik.

Tegnap és ma viszont számos aláírási ceremónián vehetnek részt a riporterek. A francia Alcatel-Lucent három keretszerződést ír alá összesen 1,178 milliárd euró értékben a China Mobillal, a China Telecommal és a China Unicommal hálózatfejlesztésről, alkalmazások fejlesztéséről, rendszerintegrációról és karbantartási munkákról. A ma aláírandó kontraktusok között olyan megoldások eladásáról is szó van, amelyek lehetővé teszik a televíziós, a GSM- és a 3G-s hálózatok összehangolását, a vezeték nélküli hálózatok fejlesztését. A program nem más, mint Kína behálózása széles sávú és vezeték nélküli internettel, amelyben az Alcatel-Lucent piacvezető a világon.

A további egyezmények közül kiemelkedik az Airbusnak nyújtott megrendelés. Kína több mint száz, európai együttműködésben gyártott, Franciaországban összeszerelt Airbus repülőgépet kíván vásárolni, összesen több mint tízmilliárd dollár értékben. A vevő a francia és a kínai sajtó szerint a China Southern Airlines légitársaság lesz, amely az első körben harminc Airbus A320 és hat A330 típusú gépet vásárol, amelyek összértéke listaáron 3,78 milliárd dollár. A gépeket 2012–15 között szállítja le a gyártó. Az Airbus nem kommentálta a híreket, így az sem volt világos tegnap, hogy a 36 gép része-e a ma aláírandó szerződéseknek, vagy a mintegy 100 repülőgép ezen felül értendő-e.
Franciaország emellett nukleáris technológiai megrendelésekre is számít. A Les Echos napilap szerint az atomerőműveket összeállító világcég, az Areva abban bízik, sikeresen tárgyalhat két új reaktor eladásáról Kínának, emellett megrendelést kap a CGNPC kínai energiaipari óriástól hárommilliárd dollár értékű uránium szállítására. Ezzel a francia cég nyerné el a jogot, hogy a Kuangtung tartomány atomerőműveit összefogó cégnek tíz év alatt 20 ezer tonna urániumot szállítson. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.