BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a várt jó hír! Vagy mégsem?

Az európai PMI növekedett, Németország vezetésével. Azonban, ha a gazdaság valóban olyan jó helyzetben lenne, mint az indikátorok mutatják, az EKB más monetáris politikát folytathatna.

Az európai beszerzési menedzserindex októberben gyorsabban növekedett, mint a várt növekedési szint.

Németországban, Európa legnagyobb gazdaságában 56,6 pontra növekedett a gyártási index 55,1 pontról. Az eurózóna 16 országában 54,6 pontra emelkedett a megelőző havi 53,7 pontról, közölte a Markit intézet.

A feldolgozóipar növekedését Németország vezette. „Még mindig elég kedvezőek a feltételek’ – mondta Nick Kounis, az ABN Armo amsterdami elemzője. A közgazdász figyelmeztetett a lassabb világgazdasági növekedésre és a fiskális szigorításra, így nem tudni meddig folytatódhat a növekedés.

Az euróövezetben a kilábalást gátolja az euró június óta tartó 14 százalékos felértékelődése a dollárral szemben.

„Mi azt látjuk, hogy a gazdaság inkább lassul, szemben azzal, mint néhány indikátor mutatja” – mondta Kounis. Hozzátette: ha folytatódott volna az első félévi növekedés, akkor az Európai Központi Bank most nem monetáris lazításról gondolkodna.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők nem várnak kamatemelést, az irányadó ráta 1 százalékon maradhat november 4-én.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.