BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresztülment a nyugdíjreform - 62 év lesz a korhatár a franciáknál

A francia alkotmánytanács jóváhagyta a vitatott nyugdíjreformot, melyet várhatóan a következő napokban aláír Nicolas Sarkozy elnök.

A Nicolas Sarkozy francia elnök által támogatott nyugdíjreformot elfogadta az alkotmánytanács, így elhárult az utolsó akadály is annak életbe léptetése elől. A törvény értelmében két évvel emelnék a nyugdíjkorhatárt. A jelenlegi 60 év helyett 62 éves kortól lesz lehetséges a nyugdíjba vonulás, a teljes nyugellátásra való jogosultság pedig a jelenlegi 65 év helyett 67 év lesz. A kormány a korhatár emelésével kívánja csökkenteni a nyugdíjkassza növekvő hiányát.

Azt követően, hogy a francia törvényhozás felső háza is elfogadta a törvényjavaslatot az ellenzéki szocialisták bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak. Így akarták halasztani a törvény életbe léptetését, azonban Sarkozy sürgette annak mielőbbi elfogadását.

A szakszervezetek körében nagy felháborodást keltett a reform, közvélemény kutatások szerint a lakosság 65 százaléka támogatja a tiltakozó megmozdulásokat, melyek megbénították az országot.

Nicolas Sarkozy – elődeivel ellentétben – nem a miniszterelnökre hagyja a kormánya fájdalmas lépéseinek képviseletét, ez pedig meg is látszik a megítélésén. Tíz megkérdezettből csaknem hét negatívan nyilatkozik a teljesítményéről, tetszési indexe 26 ponttal marad a kormányfő, François Filloné alatt. Így rendkívül nagy kihívást jelent az elnök számára a 18 hónap múlva tartandó elnökválasztás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.