BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lidérces álom, vagy jövőlátó vízió? Gigantikus szabadkereskedelmi zónáról álmodik Putyin

Az orosz miniszterelnök felhívása egy Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő óriási gazdasági övezet kialakítására szükségből született - írja a londoni Financial Times Deutschland (FTD) kommentátora a lap pénteki számában.

A cikkíró szerint Vlagyimir Putyin ugyanis nem a szabadkereskedelem híve, ő az autokratikus orosz gazdasági rendszert akarja megmenteni. Az FTD -, amely a kommentárt Putyin berlini látogatása időpontjára időzítette, emlékeztetett arra, hogy éppen idén nyáron fenyegette meg az orosz miniszterelnök újabb behozatali vámokkal a külföldi autógyártókat arra az esetre, ha a termelésük egy részét nem telepítik át Oroszországba.

Ha tehát Putyin a németországi látogatása előtt olyan harmonikus gazdasági közösség létrehozásárt javasolja, amely Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedne, a javaslatot Berlinben és Brüsszelben rendkívül óvatosan kell kezelni.

Az FTD szerint az orosz miniszterelnöknek a "szabadkereskedelmi övezetre" vonatkozó kijelentését illetően voltaképpen arróll van szó, hogy az orosz vállalatok hozzáférjenek a nyugat-európai know-how-hoz és tőkéhez és mindezt orosz feltételek mellett tehessék.

A globális gazdasági válság óta ugyanis világosabbá vált, mint valaha, hogy Oroszország függősége a nyersanyag-exporttól állandó fenyegetettséget jelent. Az olaj- és a gázárak csökkenése a világpiacon Oroszország gazdaságát szükséghelyzetbe hozta. Az ország gazdasági potenciálja az FTD véleménye szerint csak akkor használható ki, ha az orosz vállalatoknak szabadságot és jogbiztonságot biztositanak, hogy kitehessék magukat a nemzetközi versenynek. A szabadság azonban olyan fogalom, amellyel Putyin még nem tudott sokat kezdeni.

Az FTD feltűnő kommentárával szinte egyidőben Angela Merkal német kancellár is reagált Vlagyimir javaslatára. Néhány órával Putyin Berlinbe érkezése előtt utalt azokra az orosz protekcionista intézkedésekre, amelyek sértik a német exportot és leszögezte, hogy Putyin politikája ellentmond a az előbb említett, Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő szabadkereskedelmi övezet létrehozására vonatkozó javaslatának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.