BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint két éves csúcson az élelmiszerárak

Az élelmiszerek világpiaci ára közelíti a 2007–08-as válságszintet, ugyanakkor most sokkal biztonságosabb a készletek nagysága.

Így reagált az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) szakértője arra a hírre, hogy az ügynökség élelmiszerár-indexe 27 havi csúcsra kúszott fel októberben.

Abdolreza Abbassian a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy jelentősen javult a helyzet nagyon sok termelő és importáló országban egyaránt azóta, hogy élelmiszer-lázadások is kitörtek két-három évvel ezelőtt a fejlődő országokban.

Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy riadalmat keltő az élelmiszerek világpiaci árának jelentős ingadozása, ez a jövőbeni ellátási biztonságot is veszélyeztetheti. Abbassian arra számít, hogy 2011–12-ben a világpiacon szűkebb lesz a készlet búzából.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.