BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csapás a forintra: leminősíthet a Moody's

Az európai piacok voltilitása miatt kedvezőtlenül alakulhat a magyar államadósság - állítja a Moody’s. A hitelminősítő intézet Magyarország esetleges leminősítését is kilátásba helyezte, amiről a következő egy-két hétben fog dönteni. A kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett a belpolitikai összetűzések sem kedveztek a forint árfolyamának.

A forint is megérezte reggel a Moody’s bejelentését arról, hogy felülvizsgálják hazánk Baa1-es hitel besorolását. Az egyébként is bizonytalan nemzetközi hangulathoz még hozzájárult a hétfői jegybanki kamatemelés következtében kialakult ellentmondás Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Simor András jegybank elnök között. Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa hétfőn váratlanul 5,25-ről 5,50 százalékra emelte az irányadó jegybanki alapkamatot.

A Moody’s elemzője – aki a Bloombergnek nyilatkozott –szerint az a kérdés, hogy a magyar államadósság a tervezett intézkedések hatására valóban csökkeni fog-e, a jelenlegi külpiaci helyzet nem éppen ebbe az irányba mutat.

A Moody’s júliusban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) történő tárgyalások megszakadása után kezdett vizsgálódni Magyarországon, amelynek az eredményét a következő egy-két hétben fogja nyilvánosságra hozni. A hitelminősítő szakértője szerint a helyhatósági választások után ismételt kapcsolatfelvételt vártak hazánktól az IMF felé, ám ez nem történt meg. A Moody’s vizsgálata elsősorban Magyarország hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát vizsgálja. Az egyes kormánylépéseket azonban az eredmények nyilvánosságra hozatala után kommentálnak.

A Fitch Ratings, másik nagy hitelminősítő november 26-án jelezte hazánk esetleges leminősítését, jelezve, hogy a magánnyugdíj-pénztári elvonások, s a második pillér teljes felszámolása negatív üzenet a piacok felé.

A Standard and Poor’s november 3-án változatlanul hagyta Magyarország besorolását. A szervezetnél az ország besorolása a befektetésre még ajánlott BBB kategóriában van, ám az S&P figyelmeztetett arra, hogy a strukturális átalakítások nélkül Magyarország költségvetési hiánya 6 százalékra emelkedhet.

A forint hétfőn jelentősen gyengült, az euróval szembeni jegyzések 279,5 körülről estére 284,5-re ugrottak, kedd reggel 284 körül indult a kereskedés. A negatív külpiaci események hatására a svájci frank tovább erősödött ma reggel is az euróval szemben: egy frankért 218 forintot, egy dollárért 217,5 forintot kérnek kedd reggel a bankközi piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.