BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bloomberg: Nagyobb a magyar csődkockázat, mint az iraki!

A hazai államcsőd ellen köthető biztosítás felára meghaladja Irak kockázatát.

A Bloomberg hírügynökségen a nap grafikonja a magyar és az iraki 5 éves CDS-árazás. A magyar államcsőd ellen köthető biztosítás felára meghaladja az iraki értéket, vagyis a piac szerint nagyobb esélye van a hazai csődnek, mint az ázsiai ország fizetőképtelenségének.

Magyarország 5 éves CDS-felára első alkalommal haladta meg az irakit tegnap – írja a Bloomberg.

Magyarország az Európai Unió legeladósodottabb kelet-európai országa, csatlakozott Görögországhoz, Portugáliához, Írországhoz és Ukrajnához. Ezen országok csődkockázata magasabb, mint az iraki – közölte a hírügynökség.

A Bloomberg adatai alapján május 9-e óta 41 ország közül a magyar CDS-felár nőtt a legnagyobb mértékben december 6-áig. A Moody’s ekkor minősítette le Magyarországot „Baa3” kategóriába, a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott szintre.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemzője szerint Magyarország az egyetlen feltörekvő európai ország, akinek fizetőképességi problémája lehet. „Nincs még egy ország, melynek ilyen magas az államadóssága” – tette hozzá.

"Nevetségesen durva lenne, a magyar bóvli"

A magyar államadósság a GDP 79 százaléka lehet ebben az évben – írja a Bloomberg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.