BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő aggodalom Magyarországgal szemben

A magyar kötvényhozamok csökkentek és a forint is erősödött szerdán. Az EKB valószínűleg nem száll ki a kötvénypiacról, mely nyugtatja a befektetőket.

A hazai kötvények hozama folyamatosan emelkedett az elmúlt 7 napban, az öt éves kötvényhozamok több mint egy százalékkal növekedtek.

Két hetes időtávban az éven túli papírok viszonylatában 1,3 százalékos hozamemelkedést mértek keddig. Szerdán 20-30 bázispontos csökkenés tapasztalható napon belül - olvasható ki a Bloomberg adatsorából.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat, az eurózóna adósságválsága és a hazai fejlemények is mozgathatták a piacokat a héten.

Kötvényvásárlással nyugtatná a piacokat az EKB

Az Államadósság Kezelő Központ keddi aukcióján nehezen fogytak a kincstárjegyek, a 3 hónap lejáratú papírokra a szokásos 100 milliárd forint helyett csak 47 milliárdnyi ajánlat érkezett, és a hozamok is nagy tartományban szóródtak.

A volatilitás a forint árfolyamában is megmutatkozott, 280-285-ös szintek között mozgott a hét elején az euróval szemben, a kedd délelőtti majdnem 220-as frankárfolyamról 212-ig erősödött a forint szerdán.

Megtámogatták a forintot: 280 alatt az euró

A kötvényhozamok a hét közepén csökkenésnek indultak, ám az 5 és 10 éves állampapírok hozama még midig 8 százalék felett áll.

A hozamokat megmozgatta az MNB kamatemelése is: a jegybank 5,25 százalékról 5,5 százalékra emelte irányadó táráját hétfőn. A nemzetközi elemzők a jegybank és a kormány közötti ellenétet emelték ki kommentárjaikban. A központi bank meglepetést okozott a kamatemeléssel, a Monetáris Tanács ülése előtt a Reuters által megkérdezett 21 elemzőből 20 tartást várt, csupán egy közgazdász prognosztizált emelést.

A fiskális és monetáris politikai döntéshozók közötti növekvő feszültség a piacon is bizonytalanságot okozhat – értenek egyet elemzők.

A hét közepén a nemzetközi befektetői hangulat javult, a vezető európai tőzsdeindexek 2 százalékos pluszban állnak, és az euró erősödött. Az euróért kevesebb mint 280 forintot kell adni a bankközi devizapiacon.

Kedden a hazai kötvények hozama nem követte a lengyel csökkenést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.