BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább disznóért cserébe kevesebb koreai autó

Megszületett a kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államok és Dél-Korea között, amelynek értelmében elhalasztják a koreai autókra kivetett védővámok kivezetését, cserébe az amerikai exportőrök magasabb vámot fizetnek a Koreába szállított sertéshús után.

A koreai illetékesek szerint a megállapodás nem befolyásolja lényegesen az ország autóiparát, holott az amerikai fél jelentősen szigorított azzal, hogy a korábbi tervvel ellentétben csak öt év alatt vezeti ki a koreai autókra kivetett, 2,5 százalékos vámot. Ezzel párhuzamosan viszont Korea a korábbi 8-ról azonnali hatállyal 4 százalékra mérsékli az amerikai kocsikra kivetett vámot.

Sőt, az Egyesült Államok további nyolc évig fenntartja a teherautók behozatalához kötött 25 százalékos vámot, és évente 25 ezer, a saját biztonsági rendszerének megfelelő autót küldhet Koreába.

A kereskedelmi megállapodás fontosságát jelzi, hogy a Bloomberg szerint évente 950 ezer koreai autó talál gazdára az Egyesült Államokban, amelyből félmilliót Dél-Koreából exportálnak, további 450 ezret pedig a koreai cégek amerikai üzemeiben gyártanak le. Az amerikai autógyártók a korábbi, vámcsökkentő tervek kapcsán felháborodottan nyilatkoznak, mert attól tartottak, hogy a védővámok hiányában a koreai gyártmányok eláraszthatják az országot.

Erre egyelőre nem kerül sor, cserébe Korea fenntarthatja kereskedelmi szigorát az amerikai sertéshús tekintetében: a korábban tervezettnél két évvel később, 2016-ban törlik el ugyanis a 25 százalékos vámot, amellyel Korea sújtja az amerikai disznóhús importot. Az amerikai disznótenyésztők még így is elégedettek, számításaik szerint évente 2 milliárd dolláros plusz exportot érhetnek el ilyen kondíciók mellett, tekintve, hogy fő riválisuk, Ausztrália csak most próbálja lealkudni a termékeire kivetett 40 százalékos vámot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.