BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Egyre jobbak a magyar gazdaság kilátásai

Emelte a magyar gazdaság növekedési kilátásait a Barclays Capital, azonban az elemzők figyelmeztetnek, hogy a strukturális problémák kezelése nélkül újra romolhat az államháztartás egyenlege.

Rövidtávon javulást várnak az elemzők az államháztartás egyenlegében, és a költségvetési politika és a német gazdaság növekedésének köszönhetően a Barclays Capital emelte Magyarország növekedési kilátásait. Idén 1,2 százalékkal, jövőre 3,1 százalékkal, 2012-ben 3,7 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság a bankcsoport elemzői szerint.

Jövőre ugyan javulhat a magyar államháztartás egyenlege, azonban a strukturális problémák továbbra is fennmaradnak, melyek később újra ronthatják a költségvetés egyenlegét.

A bankcsoport elemzése szerint abban az esetben, ha a magánnyugdíj-pénztári tagok mindegyike átlép az állami rendszerbe a jövő évi költségvetési hiány nem csupán 3 százalék alatti hiányt mutat, de 5 százalék körüli többletet is elérheti. Ez a lépés azonban csak rövidtávon elfedi a strukturális problémákat.

Strukturális reformok nélkül a bankcsoport elemzői szerint 2012 után az államháztartási hiány ismét 5-6 százalékra emelkedhet, mellyel párhuzamosan az államadósság ráta is emelkedésnek indulhat.

Az elemzők véleménye szerint az alapkamat a jelenlegi 5,5 százalékról a jövő év első negyedévének végéig elérheti a 6 százalékot. Azonban ezen a szinten várhatóan stagnálni fog a kamatszint, hisz márciusban a monetáris tanács négy tagjának lejár a megbízatása. A jelenlegi szabályozás szerint várhatóan, hogy a kormány által jelölt új tagok támogatnának további kamatemelést.

A Capital Economics elemzői szerint idén 4 százalék körüli jövőre pedig 2,5 százalékos hiány várható. Azonban már a jövő évben elérheti az 5 százalékot az államháztartás strukturális hiánya. 

A befektetési ház elemzése szerint a jövő évi költségvetés alapját átmeneti adóemelések képezik, melyekből végleges adócsökkentéseket lehet finanszírozni. A személyi jövedelemadó csökkentése azonban várhatóan nem gyakorol a hazai fogyasztásra felhajtóerőt.

Az elemzőház előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2013-ig eléri a 3,5 százalék körüli szintet. Azonban jelentős kockázatot jelent a magyar gazdaság számára az euróövezet növekedésének lassulása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.