BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eljött az igazság pillanata nyugdíj-ügyben

Hétfőn szavaz az országgyűlés a magánnyugdíj-pénztártagokat érintő változásokról. Vasárnap a jogszabály ellen tüntettek Budapesten.

Ha valaki magán-nyugdíjpénztár tag akar maradni, januárban írásban kell nyilatkoznia. Ellenkező esetben automatikusan átkerül az állami nyugdíjrendszerbe, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alapba - ezt tartalmazza a javaslat. Aki mégis a magán-nyugdíjpénztárat választja, 2011. decembere után nem szerez az állami társadalombiztosításban további szolgálati időt: vagyis a jövőbeni keresetét nem veszik figyelembe az állami nyugdíj megállapításánál. Ugyanakkor levonják tőle azt a 24 százalékos járulékot, amelyet most a munkaadó fizet. Ezt mégsem adónak, hanem nyugdíj-hozzájárulásnak nevezik a jövőben. A magán-nyugdíjpénztárban maradók a tíz százalékos befizetés és hozamai után kapnak majd nyugdíjat - hangzott el az MR1 - Kossuth Rádióban.

Ha valakinek nyeresége volt a magán-nyugdíjpénztárban és átlép az állami rendszerbe, adómentesen felveheti majd az összeget. Erről még csak politikai nyilatkozat-tervezet van, amelyet a kormányfő és két másik fideszes képviselőtársa adott be. A Fidesz kérte, hogy ezt hétfőn tárgyalják és szavazzák is meg, ám ehhez el kellene térni a házszabálytól. Ha az utóbbit nem támogatja az ellenzék, csak az általános vita kezdődhet meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.