BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Január végéig kell nyilatkozni nyugdíj ügyben - Nem adózik a hozam

2011 január 31-ig kell nyilatkozni a magánnyugdíjpénztárak elhagyásáról, illetve a maradás szándékáról – mondta el kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna.

A kormányszóvivő megerősítette, hogy annak a magánnyugdíjpénztári tagnak, aki vissza akar térnia az állami rendszerbe, semmit nem kell tennie. Az átlépő, reálhozammal rendelkezők adómentesen vehetik fel a hozamot. Három helyre kerülhet a hozam: átvezettetheti az egyéni, állami nyugdíjszámlára, átviheti az önkéntes magánnyugdíjpénztárához, vagy felveheti készpénzben. Ha a tag nem nyilatkozik ez ügyben a felszólítás ellenére sem, akkor a pénzt készpénzben kiutalják neki. Ha pedig ezt sem veszi fel, akkor az összeget jóváírják az egyéni, állami számláján.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell az érintett tag nevét, lakhelyét, társadalombiztosítási azonosító jelét és magánnyugdíjpénztárának a nevét.

A kormányszóvivő elmondta: a nyilatkozat másolatát a megtételtől számított öt napon belül el kell küldenie a munkáltatóknak. 2011 március elsejéig továbbítják a nyugdíjbiztosítók a dokumentumokat a magánnyugdíjpénztáraknak, ekkora a magánpénztáraknak tervet kell készítenie a vagyon államnak történő átadásáról, illetve a reálhozam kifizetéséről.

Kérdésre válaszolva Nagy Anna elmondta: bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál lehet nyilatkozatot tenni nyugdíj ügyben, hozzátette: remélik, hogy "ez a több tucat hely" elegendő lesz. A szóvivő arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy ki fogja kiszámolni a reálhozamot és hogy a reálhozamok hogyan jutnak majd el azokhoz az állampolgárokhoz, aki úgy döntenek, hogy egy összegben felveszik azt, miután átjelentkeztek az állami rendszerbe.

A kormány mai ülésén döntött a jövő év első félévének munkatervéről is; eszerint minimum tizenkét törvényt alkot meg a kormány az első hat hónapban. Ezek része lesz a katasztrófavédelem javításával kapcsolatos jogszabály, rendelkeznek az egyházakról, valamint a felsőoktatásról. Törvényjavaslat készül a közpénzügyekről azért, hogy a hazai költségvetés megalkotását és elszámolását rendezzék és megújul az agrárkamara szervezete is. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.