BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre már törleszteni kell

Teljes körű viszszalépés esetén a második nyugdíjpillérben lévő vagyon segítségével akár a GDP 64,5 százalékára is csökkenhet hazánk – a helyi önkormányzatokat figyelmen kívül hagyó – államadóssága, legalábbis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) friss számítása szerint.

A szervezet tegnapi tájékoztatóján Borbély László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese közölte: jövőre mintegy négymilliárd eurónyi devizaadósságot kell megújítani, ebből kétmilliárdot képvisel a 2008 őszén felvett nemzetközi hitelcsomag első részletének törlesztése.

Jövőre az államháztartás hiánya csökken ugyan, ám uniós előfinanszírozási kötelezettségek miatt az ÁKK nagyobb nettó finanszírozási igénnyel számol, mint az idén. Ez évben olyan jól alakult a kereslet, hogy a tervezettnél 220 milliárd forinttal több kötvényt bocsátott ki az államadósság-kezelő szervezet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.