BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Költségvetés: néhány milliárddal több lett, de maradhat

Összesen közel 70,7 milliárd forinttal nőttek a jövő évi költségvetési kiadások az úgynevezett első körös módosítókról szóló, kedd délelőtti szavazás hatására, mivel azonban az indítványok jó része a bevételi várakozásokat is megemelte, a hiánycél valamelyest – 1,4 milliárd forinttal – még javult is. A szavazás révén valamivel több jut az önkormányzatoknak és a bíróságoknak, valamint megkezdődhet a Moszkva tér felújítása is. A T. Ház néhány ellenzéki – LMP-s és jobbikos – módosítóra is áldását adta.

Valamelyest, 1,4 milliárd forinttal kisebb lesz az eredetileg tervezettnél a központi költségvetés hiánya jövőre azután, hogy a T. Ház tegnap szavazott a büdzséhez kapcsolódó több száz módosító javaslatról. A honatyák a bevételeket összesen 72,1 milliárd forinttal, a kiadásokat pedig 70,7 milliárd forinttal srófolták feljebb a keddi több órás szavazás során.

A módosításokat követően a kiadási oldal főösszege 13 838,6 milliárd forint, a beviteli főösszeg pedig 13 151,2 milliárd forint lett. A jövő évi hiány a módosító javaslatok elfogadását követően 687 milliárd forintra csökkent.

Nem meglepő módon a képviselők többsége rábólintott a kormány által támogatott módosítókra, emellett azonban néhány Jobbikos és LMP-s indítvány is „labdába rúghatott”, melyeknek összértéke eléri a 2,1 milliárd forintot.

Az elfogadott módosításokat követően a központi költségvetés hiánya 687,4 milliárd forint, amihez várhatóan az önkormányzatok 110 milliárdos adósságot tesznek hozzá, így összesen valamelyest 800 milliárd forint alatt várható a jövő évi deficit. Ami azért érdekes mivel nem veszi számításba a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat, melyek összege eléri a 3000 milliárd forintot. A költségvetés csupán a 14 havi nyugdíjjárulék átirányításból származó 360 milliárd forintot tartalmazza.

Ezek elsősorban kisebb tételeket, kulturális, oktatási célokat érintettek, míg a kormánypárti indítványok összesen közel négymilliárd forinttal növelték az ügyészség és a bíróságok rendelkezésére álló keretet, 14,7 milliárd forinttal az önkormányzatoknak járó támogatásokat, valamint közel 22 milliárd forintot különítettek el arra, hogy kompenzálni lehessen azokat a közszférában dolgozókat, akiket enélkül negatívan érintenének a jövőre életbe lépő személyi jövedelemadó módosítások (vagyis csökkenne a nettó fizetésük). Annak érdekében, hogy a kiadások növekedése ne rontsa a költségvetési egyenleget, több módosító javaslat bevételi előirányzatokat is megemelt: az áfában többek között 14,5 milliárd forintos a növekedés.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

A módosító indítványok benyújtása után elkészített elemzésünket itt olvashatják: Átszabják a talpra állás költségvetését?

Erősödött a napfolyamán a forint

Kedden olyan negatív hatások érték a forintot, minthogy a Moody’s leminősítette több magyar bank hitel- és betéti besorolását és októberben a szeptemberinél alacsonyabb 8,3 százalékkal nőtt a magyar ipari termelés éves bázison, ami alacsonyabb az elemzői vállalkozásoknál. Az előző hónaphoz képest pedig 1 százalékkal esett vissza az ipari termelés. Azonban a forint erősödött a nap folyamán, elemzők szerint az pozitívan hatott a hazai fizetőeszköz árfolyamára a 2011. évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványok elfogadása és az európai és az azóta már kinyitott tengerentúli piacokon uralkodó optimizmus is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.