BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris győz a kormány nyugdíj ügyben?

Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa közölte, hogy közel a megállapodás a nyugdíjpénztári költségek könyvelését illetően.

Olli Rehn ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hamarosan létrejöhet a megállapodás nyugdíj ügyben. A Bloomberg tudósítása szerint Rehn úgy fogalmazott: figyelembe veszik az országok egyéni helyzetét és kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. Rehn hozzátette: reményei szerint hamarosan megszületik a kompromisszum az Európai Unió keretei között.

Kiszivárgott hírek szerint a megállapodás lényege az lesz, hogy a nyugdíjreformot végrehajtó államok mentesülhetnek a túlzott deficit eljárás alól. Erre utalhat az, hogy a lengyel pénzügyminiszter ma arról beszélt, hogy országa nem követi Magyarországot a magánnyugdíjrendszer leépítése terén. Jacek Rostowski szerint az EU kifejezetten befogadóan reagált a lengyel érvekre, ugyanakkor a megállapodás még messze van. A Bloomberg viszont hangsúlyozza, hogy a pénzügyminiszterek mai ülésükön abban állapodtak meg, hogy az egyes tagállamok nyugdíjjal kapcsolatos intézkedéseit egyenként vizsgálják meg és nem állnak elő egy általános intézkedési javaslattal.

Az EurActiv szerint Szófiának és Budapestnek sikerült elérnie, amire a Robert Fico vezette szlovák kormány nem volt képes, nevezetesen a magánnyugdíjpénztári rendszer tagjainak visszahúzását az állami szférába. Szlovákiában a terv kudarcot vallott, mert az ország lakossága a kabinettől érkező ajánlatok ellenére is többségében megmaradt a privát rendszerben.

Bulgária és Magyarország most meglepte az Európai Uniót. Bulgáriában a kormány olyan követelményeket szabott a magánpénztáraknak, amelyeket azok nem voltak képesek teljesíteni, így gyakorlatilag ők kérték az államosítást. Magyarországon a kormány látszólag választási lehetőséget kínál a két pillér között, de azzal a feltétellel, hogy a magánpénztárakhoz ragaszkodók elveszítik az állami nyugdíjrészüket, hiába fizették be a járulékokat.

2004-ben és 2007-ben átmeneti kompromisszumot kötött az EU, amely szerint eltekintenek az állami nyugdíjrendszer okozta költségvetési hiánytól az olyan tagállamok esetében, amelyek már tettek lépéseket a rendszer átalakítása irányába. Időközben azonban lejárt az ötéves átmeneti megállapodás, méghozzá a legrosszabb időszakban, amikor a hatalmas államadósságok miatti feszült helyzetben egyetlen tagország sem mert a nyugdíjköltségek elszabadulásával foglalkozni.

A mostani lépés hatására újrakezdődik a vita a nyugdíjrendszerről, méghozzá, szokatlan módon nem az Európai Bizottság erre a célra létrehozott honlapján, hanem az érintett felek és Ollie Rehn monetáris ügyekért felelő EU biztos között. Állítólag Rehn és a magyar kormány között már lezajlott egy "nem éppen kellemes hangvételű" eszmecsere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.