BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megállíthatatlan a hisztéria - Roubini ismét vészmadárkodik

Az euróövezet jövője miatti aggodalom kezd irracionális mértéket ölteni. Portugália és Spanyolország szenved a befektetők idegességétől, Olaszország egyre mélyebbre kerül az európai adósságok örvényében, és már Belgium is ingatagnak számít a meggyengült kormánya miatt – írja a Spiegel elemzése.

A befektetők feszültsége a jelek szerint nem csillapítható. Írország megmentése a piacok számára nyilvánvalóan nem elegendő, mert nem minden részletet sikerült tisztázni. Az EU pénzügyminiszterek megegyezése egy permanens mentési mechanizmusról szintén nem tudta tompítani az eddigi nyugtalanságot, mert a mechanizmus csak néhány év múlva teszi lehetővé valamely válságban lévő állam adósságának átütemezését. A befektetői félelem miatt egyre több ország kerül az európai adósságörvénybe.

A Spiegel Írország, Portugália és Spanyolország helyzetének áttekintése után Olaszországot veszi górcső alá. Az olasz kötvények hozama jelentősen növekedett, noha a római kormány 5 százalékos hiánya messze alacsonyabb, mint Spanyolországban, vagy Portugáliában. Ráadásul a kormány nyáron erőteljes takarékossági programot indított be. A befektetők mégis idegesek, mert Olaszországnak 2011-ben újabb adósságokat kell vállalnia, hogy eleget tegyen korábbi kötelezettségvállalásainak – írja a Spiegel.

Spanyolországnak 2011-ben kereken 150 milliárd eurót kell finanszíroznia, ám Olaszországnak csaknem 340 milliárdra van szüksége - írja Gary Jenkins, az Evolution Securities londoni befektetési szakértője a Wall Street Journal szerint.

Időközben Belgiumban is politikai bizonytalanság szítja a félelmet, pedig a brüsszeli kormány nemrég sikeresen vett fel újabb kölcsönöket. A 16 euróval fizető állam közül Belgium rendelkezik a harmadik legnagyobb adósságteherel, Görögország és Olaszország után. A kis ország az utóbbi években olyan adóssághegyet halmozott fel, amely csaknem akkora, mint az éves gazdasági teljesítménye.

A defict 2012-ig a GDP 120,1 százalékára fog nőni - hangoztatta az Európai Bizottság őszi prognózisában. Bár Belgium nem küszködik sem ingatlan-, sem pedig bankválsággal, és strukturálisan messze jobb helyzetben van, mint Írország,  az EU prognózisa szerint a belga gazdaság 2012-ig vélhetően átlag 2 százalékkal nő.  Az ország politikailag megosztott, a júniusban tartott választások óta nincs kormánya.

Yves Leterme ideiglenes miniszterelnök ugyan keresztülvitte a 2010-es költségvetést a parlamentben, mégis lehetnek problémái, például az olyan kemény takarékossági intézkedések keresztülvitelében, amelyeket Spanyolország vagy Portugália hajtott végre - hangoztatta Peter Chatwell, a Credit Agricole elemzője. "Ha a politikai válságot nem oldják meg gyorsan, csaknem elkerülhetetlennek látszik egy pénzügyi válság" - adott hangot aggodalmának Paul de Grauwe, a löweni Katolikus Egyetem professzora.

A következő oldalon: Roubini is aggódik Portugália miatt

Bár Portugália többször is megerősítette, hogy nincs szüksége nemzetközi segítségre a költségvetési problémák megoldásához, a Standard&Poors az ország hitelbesorolásának leminősítését helyezte kilátásba. Eközben Rainer Brüderle német gazdasági miniszter azt nyilatkozta, ha Portugália és Spanyolország megteszi a „szükséges” lépéseket, elkerülheti az államcsődöt.

José Sócrates, portugál miniszterelnök határozottan cáfolta azt a felvetést, mely szerint az Európai Unió szorgalmazza, hogy a dél-európai ország egy nemzetközi hitelcsomagot vegyen fel Írország és Görögország példáját követve. Emellett ismét megerősítette, hogy a kormány megszorító intézkedései elegendők a kiadások csökkentéséhez, illetve a bevételek növeléséhez. Portugália szerdán 500 millió euró értékben bocsátott ki 12 hónapos lejáratú államkötvényeket, ezek fogadtatása meghatározó lesz a befektetők bizalmát illetően.

A Standard&Poors (S&P) ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a portugál helyzetről, úgy látják a gazdasági környezet meglehetősen bizonytalan a külföldi befektetők számára. Az ország adósságállományának több mint fele 54 százaléka külföldi kézben van, ez növeli a kamatemelés kockázatát, s az ország több külső forrás bevonására szorulhat. Az S&P szerint ezért Portugália vélhetően uniós forrás bevonására szorul majd.

A hitelminősítő szerint a dél-európai országban jövőre komoly recesszió várható: az előrejelzések szerint a gazdaság teljesítménye 2 százalékkal esik, szemben a kormány által prognosztizált 0,2 százalékkal.

Az S&P szerint a kormány intézkedései gyengék, nem elegendők az államháztartás megreformálására, s mivel a gazdaság teljesítménye az előrejelzések szerint elmarad a kormány által várttól, az intézkedések sem hozzák meg a várt eredményt.

A hitelminősítővel ellentétes véleményt fogalmaz meg Rainer Brüderle német gazdasági miniszter. Úgy véli, ha Portugália és Spanyolország megteszi a „szükséges” lépéseket, nem lesz szüksége nemzetközi mentőcsomagra. Szerinte a kormányok által beterjesztett megszorító intézkedések elegendők lesznek a költségvetési problémák orvoslására.

Nouriel Roubini, a New York University közgazdász professzora egy csehországi konferencián hétfőn ugyanakkor azt mondta, Portugália lesz a következő, aki nemzetközi pénzügyi segélycsomagra szorul és elképzelhető, hogy Spanyolország költségcsökkentő lépései sem lesznek elegendők a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére. Az utóbbi esetében a magas – jóval 10 százalék fölött járó – munkanélküliségi ráta okozhat fejtörtést. Portugália költségvetési hiánya 9,3 százalékra rúgott tavaly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.