BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Módosítanák a különadó számítását

Átalakul az energiaellátó és telekommunikációs cégek különadó-kötelezettsége, valamint a távközlési cégek helyi iparűzésiadó-kötelezettségére vonatkozó, 2011-től életbe lépő szabályozás is egy gazdasági bizottsági módosító javaslat szerint.

A Rogán Antal kézjegyét viselő zárószavazás előtti módosító a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokról szóló javaslatot egészíti ki: mind a Rogán-féle módosítóról, mind a teljes törvénytervezetről tegnap lapzártánk után szavazott a T. Ház, ám elfogadásuk így is borítékolható.

A közel 40 oldalas bizottsági módosító egyik sarkalatos passzusa 500 millió forintos adóalapig mentesíti a távközlési cégeket az ágazati különadó befizetése alól; eddig a mentesség csak százmillió forintos limitig élt. További változás, hogy az energiaellátó vállalatok körében is sávos lesz a különadó-terhelés: 5 milliárd forintos nettó árbevételig 0,3 százalék, az e feletti rész után pedig 1,05 százalék lesz a sarc mértéke.


Mind a két változás előnyös a cégek számára, hiszen az adóterhelés – az adókulcsok progresszivitásából fakadóan – valamennyi érintett vállalkozásnál csökken, a legnagyobb „adómegtakarítás” azonban természetesen a kisebb árbevételű cégeknél mutatkozik. Mindezeket a rendelkezéseket már a 2010-es adóév tekintetében is figyelembe lehet venni.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.