BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíj, gyes, cafetéria - Mi változik jövőre?

Január 1-jétől a lakosság életét több területen érintő törvénymódosítások lépnek életbe - a Világgazdaság Online összegyűjtötte ezeket.

A 2010-ig érvényes korengedményes és korkedvezményes nyugdíjról szóló szabályozást a kormány meghosszabbította a jövő évre. 2011-től pedig minden 40 év munkaviszonnyal rendelkező nő kedvezményesen nyugdíjba vonulhat. Január 1-je után az így nyugdíjba vonuló nők életkortól függetlenül öregségi teljes nyugdíjra szerezhetnek jogosultságot. A munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is. A 40 évbe képzési idő, sem szakiskolai, sem felsőfokú tanulmányok nem számítanak bele.

Ugyancsak változik a segélyezés rendszere. 2011-től dolgozni vagy tanulni kell azért, hogy valaki továbbra is segélyben részesülhessen. Az állástalanok elesnek minden fillértől akkor, ha nem mondanak igent a felajánlott munkára, vagy ha nem tartanak rendet és tisztaságot udvarukon.

Jövőre változik a sztrájkjog is. A törvény módosítása értelmében a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző vállalatoknál, így a tömegközlekedési és távközlési cégeknél valamint az áram-, a víz-, a gáz- és egyéb energiaszolgáltatóknál csak úgy gyakorolható a sztrájkjog, ha a munkabeszüntetés a még elégséges szolgáltatás teljesítését nem gátolja.

A cafeteria juttatások adóterhelése a jelenlegi 25-ről 19,04 százalékra csökken 2011-ben. Vagyis nemcsak érdemes jövőre is fenntartani ezeket a rendszereket, hanem kifejezetten megéri bővíteni, netán újonnan bevezetni is egy hasonló szisztémát.

A jövőre életbe lépő új személyi jövedelemadó rendszer az egygyermekes szülők 58 százalékától, a két gyermeket nevelők 68 százalékától, míg a háromgyermekesek 98 százalékától egy fillér személyi jövedelemadót sem kér jövőre az állam. A január elsején életbe lép új adórendszer gyermekkedvezményei 2011-ben több mint hatszázezer szülőt mentesíthetnek az adófizetés alól.

Újra három évig folyósítják a gyermekgondozási segélyt ráadásul mindezt visszamenőleges hatállyal, vagyis a kétéves gyes ideje alatt született gyerekek után is jár.  Az adóváltozások ugyancsak gyerekvállalásra ösztönöznek, különösen a három vagy több gyereket vállalók járnak jól.

Jövőre 78 ezer forint lesz a minimálbér, 94 ezer forint a garantált bérminimum, és a felek megegyezése szerint 4-6 százalékos béremelési ajánlást tartanának kívánatosnak a gazdaságban – ez a megegyezés született december elején az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Bár a tanács mindhárom oldala sikeresnek nevezte a megállapodást, a nettó minimálbér nem változik, annak reálértéke pedig – az inflációs előrejelzések szerint – romlik.

Változik a társasházakról szóló törvény is. Jövő évtől már háromhónapnyi közös tartozás esetén jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásra, közgyűlési határozattal. Ezentúl a társasház szervezeti és működési szabályzata megtilthatja azt, hogy a külön tulajdonban álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségben meghatározott tevékenységet folytassanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.