BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: eltér a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai képe

Orbán Viktor szerint Magyar Nemzeti Bank gazdaságpolitikai megközelítése "sokkal hagyományosabb" a kormányénál..

A magyar kormánynak és a nemzeti banknak „különböző jövőképe” van a gazdaságpolitikáról – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Vilniusban. A monetáris politikai döntéshozóknak „sokkal hagyományosabb megközelítése” – tette hozzá.

A Bloomberg azt írja, hogy Orbán szerint a kormány és a nemzeti bank együtt tud működni a jövőben.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatdöntő ülésén 5,25 százalékról 5,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A döntés meglepetést okozott a piaci szereplők körében.

Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter szerint indokolatlan volt a kamatemelés. A makrogazdasági folyamatok nem indokolták, hogy a jegybank kamatot emeljen – emelte ki.

Bánfi Tamás, az MNB monetáris tanácsának tagja egyedüliként nem szavazta meg az irányadó ráta emelését.  Bánfi szerint a tanács tagjai „mechanikusan az inflációs célkövetés” rendszere miatt emeltek kamatot, miközben ennél fontosabb makrogazdasági szempontok is vannak.

„Ráadásul sohasem sikerült még elérni Magyarországon az inflációs célt, nem is határozható meg egyértelműen az árstabilitás fogalma” – érvelt Bánfi. Véleménye szerint a mechanikus célkövetés rendszere elhibázott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.