BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Összeomló társadalomnak összeomlik a nyugdíjrendszere is"

Németh György közgazdász, és Borza Gábor a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja a Heti válasz hasábjain vitázik a magánkasszák létrehozásáról, helyzetéről és az államosításról.

Németh György, közgazdász nem értett egyet a magánkasszák létrehozásával: amíg az államadósság nincs a GDP 30 százaléka alatt, addig nem lett volna szabad létrehozni azokat, most, hogy 80 százalék felett vagyunk, ebből 10 százalék a magánkasszáknak köszönhető.

Borza Gábor, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja nem ért egyet Németh Györggyel. „A tőkésített endszernek vannak olyan előnyei, amelyek miatt érdemes volt elindítani. A tb-nyugdíj nagyban függ a gazdaság teljesítményétől, a magánnyugdíjtagok viszont függetlenedni tudnak ettől” – érvelt Borza.

Németh szerint a magánpénztári vagyon teljes egészében az államadóság csökkentésére kellene fordítani. A pénz negyedét feléljük, ami súlyos hiba.

Borza Gábor szerint egy olyan országban, ahol családonként 1,2 gyermek jön világra, és a kormány a legjobb szándékkal jár el, akkor sem tudja betartani ígéretét, hogy a jövőben nyugdíjat fizessen, mert nem lesz elegendő járulékfizető.

„Összeomló társadalomnak összeomlik a nyugdíjrendszere is, bármilyen is az” – válaszolta Németh. Hozzátette: a népesedés a legfontosabb kérdés.

„A most meghirdetett brutális intézkedés szerint a pénztáraknál maradók jövőbeni befizetéseikre már nem szereznének nyugdíjjogosultságot. Ha a jelen felől nézem, akkor nincs racionális alapja annak, hogy bárki is a pénztáraknál maradjon. Ám annak, aki 25 év múlva megy nyugdíjba, azt is számításba kell vennie, hogy addigra egymillióval kevesebb járulékfizető lesz, és kétmillióval több nyugdíjas. Ezt látva már a tb-nyugdíjba való visszatérés sem feltétlenül ésszerű döntés” – érvelt Borza.

Suppan Gergely szerint azok maradhatnak a magánkasszáknál, akik arra spekulálnak, hogy összeomlik az állami nyugdíjrendszer. Véleménye szerint nem igen lesz olyan, aki a jelenlegi feltételek mellett marad a vegyes rendszerben.

"Ha elég sokan hisznek abban, hogy mások is elhiszik: érdemes a pénztáraknál maradni, akkor a magánynyugdíjrendszer egyben maradhat. Az emberek kikényszeríthetik a változást; ez létező alternatíva, és sokkal racionálisabb, mint az, hogy valaki fogja az 1,8 millió forint megtakarítására járó 100 ezer forint reálhozamot, és, mint egy tál lencsét, hazaviszi" - érvelt a maradás mellett Borza. Németh ehhez annyit fűzött hozzá, hogy "egy olyan országban, ahol óriási a nyugdíjrendszer hiánya, hogyan lehet a még aktívaknak pénzt visszaadni?"

Németh György úgy gondolja, hogy az lenne a megfelelő, ha az állam hoznak létre egy második pillért, melyben garantálja az állampapíroknak megfelelő reálhozamot. „tb-járulék egy része egyéni számlára kerülne, és úgy kamatozna, mint az állampapírok. Emellett tartsák meg a magánpénztárakat. Versenyezzenek egymással, pontosabban a pénztárak az állampapírok hozamával” – vetett fel egy eddig nem hangoztatott megfontolást.

Németh szerint hiba volt létrehozni a pénztárakat, az említett magas államadósággal érvel, ám Borza Gábor úgy gondolja, hogy nincs biztosíték arra, hogy reform nélkül nem költötte volna el ezeket a pénzeket az állam például 14. havi nyugdíjra.

Nem tartom reálisnak a magánpénztáraknál maradást. Ám attól, hogy az emberek visszatérnek a tisztán tb-nyugdíjhoz, a tüske meg marad bennük. Ennél az egyértelmű államosítás is korrektebb döntés lett volna – fejezi be Németh György.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.