BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: Orbánék ügyelnek arra, hogy ne szakadjon be a forint

Úgy járt a kormány, mint az úszó, aki hínáros vízhez ért: ahelyett, hogy óvatos mozdulatokkal kievickélt volna, kapálózni kezdett, és a hínár fogságába esett - érzékeltette a volt pénzügyminiszter a Népszabadságnak nyilatkozva, miként akadozik az Orbán-kormány gazdasági stratégiája.

Remélem, nem én leszek végül az egyedüli, aki nem lép vissza, és lesznek tudatos polgárok, akik tisztában vannak vele, nekik is megéri maradni – mondta a Népszabadságnak Oszkó Péter azzal kapcsolatban, hogy a kormány döntését követően is magánnyugdíjpénztári tag marad. A volt pénzügyminiszter szerint ezek a szabályok nem maradhatnak fenn évtizedeken keresztül.

Bízik benne, hogy akár bírósági döntéssel, akár egy másik kormány akaratából, de előbb-utóbb visszakapják az állami nyugdíjra való jogosultságot azok, akik pénztártagok maradnak. Azoknak még több mérlegelni valójuk van, akik rendelkeznek elég szolgálati idővel, és jelentősebb megtakarítást tudtak felhalmozni a pénztári számláikon. Mint mondta, a folyamatok valóban abba az irányba tartanak, hogy az állam csak igen szegényes nyugellátást tud majd biztosítani.

Úgy látom, a gazdaságpolitika a politikai kommunikációs stratégiára épül – fogalmazott Oszkó Péter. Vagyis nem a gazdasági összefüggések határozzák meg a politikai irányt, hanem utóbbi befolyásolja a gazdaság irányítását. Minden tekintetben meg akarják magukat, a politikájukat különböztetni a Bajnai-kormánytól - bár a tavaszra ígért szerkezeti reformjaik, illetve ami abból eddig megismerhetővé vált, erősen emlékeztet az előző kormány munkájára

A volt pénzügyminiszter hozzátette: a piac külön értékeli a rövid- és a hosszú távú kockázatokat. A forint akkor szakadna be, ha az ország rövid távon sem lenne finanszíroztató. Ez a veszély már elmúlt a mi intézkedéseinkkel - de Orbánék is ügyelnek arra, hogy ez az egyensúly ne billenjen meg.

A piac afelől aggódik, hogy mi lesz később, a következő választási ciklusban. Erről szólt a leminősítés is. A magán-nyugdíjpénztári vagyon akár egy teljes ciklusra is elfedheti a problémákat, de aztán annál is nagyobb problémákkal kell majd szembenézni, mint amikkel nekünk kellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.