BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötödik sebességbe kapcsolt az EU motorja

Az Ifo gazdaságkutató intézet becslése szerint a németországi gazdasági folytatódik, Európa legnagyobb gazdasága továbbra is az EU éllovasa.

Hans-Werner Sinn, az Ifo vezetője úgy látja, "a konjunkturális növekedés üteme jelentősen csekélyebb lesz, mint a folyó évben." Az Ifo erre az évre 3,7 százalékos növekedéssel számol Németországban (a korábbi prognózis 2,1 százalék volt), jövőre pedig 2,4 százalékosra becsüli az élénkülést a korábban jósolt 1,7 százalék helyett. A szervezet jövőre 1,7 százalékos inflációval számol, és bár a fogyasztói árak emelkednek, az Ifo kedvező jeleket lát a munkaerőpiacon. A számítások szerint 300 ezerrel csökkenhet az állástalanok száma és ezzel az éves munkanélküliségi ráta 7 százalék alá csúszhat – jelenti a Dow Jones.

Az Ifo úgy számol, hogy a tavalyi 3 százalékról idén 3,5 százalékra emelkedik a költségvetési hiány, 2011-ben viszont 2,3 százalékra mérséklődik a deficit.

Ugyanakkor az euró körüli aggodalmat a német kutatóintézet vezetője eltúlzottnak tartja. "Úgy hiszem, az euró túl fogja élni a krízist" - hangoztatta Hans-Werner Sinn, aki szerint a válság nem akkora, mint amilyennek beállítják.

Az optimizmus indokolt, hiszen a német gazdaság továbbra is az EU éllovasa. Miközben az ipari termelés gyengült a közösségben, a német növekedési várakozásokat mérő ZEW-index 1,8-ről 4,5 pontra ugrott decemberben, ez arra utal, hogy az unió maradékának gyengélkedése ellenére is stabil a konjunktúra az EU legnagyobb nemzetgazdaságában.

Az uniós ipari konjunktúrát továbbra is Németország hajtja a maga 3,0 százalékos havi és 12,1 százalékos éves bővülési ütemével. Eközben az EU második legnagyobb nemzetgazdaságában, Franciaországban 0,6 százalékos volt a termelés visszaesése havi összehasonlításban októberben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.