BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugália megmentése 45-60 milliárd euróból megoldható

Az ír és a görög mentőcsomag után viszonylag olcsón 45-60 milliárd euróból megoldható lenne Portugália megmentése – írja a Reuters elemzői cikkében.

Portugália az újév előtt külföldi segítséget kérhet, ami azért lenne sürgető az elemzők szerint, hogy ezáltal elkerüljék a befektetői bizalom vesztését Spanyolországgal szemben. Spanyolország megmentését ugyanis az unió az elemzők számítása szerint már nem tudná finanszírozni.

Az elemzők már az ír mentőcsomag tárgyalásakor figyelmezték Portugáliát, hogy a baj bekövetkezte előtt forduljon segítségért, és mintegy biztonsági hitelmegállapodást fogadjon el. Ezáltal stabilizálódhatna a befektetők bizalma az eurózónában, ahol továbbra is nagy a félelem az adósságválság tovább gyűrűzésétől.

A Reuters elemzői szerint sokkal kevesebb hiteligénnyel fordulhat az IMF-hez és az EU-hoz Portugália. A görög 110 és az ír 85 milliárd eurós hitelkeretnél sokkal kevesebbet, 45-60 milliárd euró közötti hitelt igényelhet Lisszabon.

Az elemzés szerint Portugáliának legkorábban jövő év áprilisában várható kötvénylejárata, egész évben összesen 9,5 milliárd euró értékben. 2012-ben 8,5 milliárd, 2013-ban 8,7 milliárd euró értékű kötvénylejárat keletkezik. Ezen összeghez az elemzők a jövő évi költségtervezet finanszírozási igényét is hozzá adták, ami a tervezet szerint 10,75 milliárd euróra tehető.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.