BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Rákosi féle kulák-törvények" - A tüntetés az első lépés

Három szakszervezeti konföderáció tartott demonstrációt ma a fővárosban, hogy érdemi egyeztetést követeljenek a munkavállalókat érintő kérdésekről, és tiltakozzanak a kormány egyes intézkedései ellen, közöttük az egykulcsos szja, a 98 százalékos különadó és a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen.

A demonstrációt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezte, továbbá az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet képviselői is jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozáson.

A Magyar Tudományos Akadémia épülete előtti parkolóban több százan gyűltek össze 11 órára, többen szakszervezeti zászlókat, transzparenseket emeltek a magasba. Jelen volt több, közszolgálati dolgozókat, pedagógusokat tömörítő szakszervezet, de a BKV számos szakszervezete is képviselteti magát. A Pedagógusok Szakszervezetének demonstrálói fehér köpenyt vettek fel, többen kereplőkkel, dudákkal jelentek meg. A helyszínt több tucat rendőr biztosítja. A szakszerveztek petíciót adtak át a kormánynak.

Bár a szakszervezetek egyes követeléseivel egyetértenek, a demonstráción azonban nem vesznek részt a LIGA és a Munkástanácsok szakszervezetei. A LIGA Orbán Viktorral akar tárgyalni a szerintük a jogállamisággal összeegyeztethetetlen és a munkavállalók számára hátrányos kormánydöntések megváltoztatásáról.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a demonstrációt bejelentő sajtótájékoztatón legalább inflációkövető bértarifa emelést követelt, a 98 százalékos különadóról pedig úgy vélekedett: ha a kormány csak fél órát tárgyalt volna a szociális partnerekkel a kérdésről, nem születhetett volna meg a "Rákosi féle, kulák-törvényeket" idéző jogszabály.

A szakszervezeti demonstráción felszólaló szakszervezeti vezetők és képviselők többek között a közszféra jogbiztonságáért, a kiszámítható és igazságos nyugdíj-, illetve adórendszerért, a megélhetést biztosító bérért emelték fel szavukat.

Bakos Gabriella, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke úgy vélekedett, nincs jogbiztonság a közszférában, pedig akik 20-30-40 évet eltöltöttek ott, nem foglalkoztak azzal, hogy ki van hatalmon, mindenki csinálta a dolgát. Most nincs stabilitás: indokolás nélküli felmentés, kirúgás fenyegeti őket - jelentette ki.

Papp Zoltán, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének képviseletében hangsúlyozta: a rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem dolgozói nem várnak köszönetet, csak tisztességes munkáért tisztességes bért, mert a hó végén már csak apró csörög a zsebükben. A jogszerűen járó kifizetésekért tömeges pereket kell indítani, egy rendőr élete pedig már két új motorgumit sem ér - mondta, hozzátéve: tiltakoznak a politikai támadások miatt is.

Hiteltelen a szombati szakszervezeti tüntetés, mert szervezői között olyanok is vannak, akik személyesen részt vesznek a nyugdíjakat eltőzsdéző magánpénztárak vezetésében – reagált közleményben a tiltakozó megmozdulásra Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter szerint sajnálják, hogy ezzel az akcióval sikerült megvezetniük néhány száz magyar munkavállalót. A kormány elkötelezett az emberek nyugdíjának megvédése és a pofátlan végkielégítések megadóztatása mellett, az új, arányos adórendszerrel pedig beindítja a magyar gazdaság dinamikus növekedését – írja a politikus a közleményben, amelyet a Független Hírügynökség idéz.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a jogbiztonságot látta veszélyben annak tükrében, hogy mint mondta minden alapérték azonnal megkérdőjelezhető a kétharmad birtokában.

Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke, Borsik János pedig azt hangsúlyozta, hogy a szombati demonstráció az első lépése lehet egy olyan sorozatnak, amely a megfelelő párbeszédre kényszeríti a kormányzatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.