BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is zárva maradhat a hazai földpiac

Még az év vége előtt jóváhagyhatja az Európai Bizottság a külföldiek magyarországi földvásárlásait tiltó moratórium meghosszabbítására irányuló kérést.

A csaknem hét éve tartó korlátozás a 2004-es csatlakozáskor lépett életbe, és a meghosszabbítás után 2014-ig tarthat. A tiltás fenntartása azt jelentené, hogy külföldi állampolgárok – kivéve az itt letelepedett termelőket – Magyarországon legálisan ezután sem vásárolhatnának termőföldeket.

A most megelőlegezett brüsszeli döntés mögött alapvetően nem gazdasági, hanem diplomáciai-politikai okok húzódhatnak meg – vélik egyes szakértők. Emellett a nyugat-európai befektetők sem szorgalmazták erőteljesen, hogy Brüsszel utasítsa el a magyar kezdeményezést.

A kormány mindenesetre azzal érvel, hogy elsősorban az egyéni és családi gazdálkodók védelme érdekében van szükség továbbra is a külföldi tőke kizárására.

A piaci szereplők szerint elsősorban azok a pénzügyi befektetők lehetnek a mai helyzet nyertesei, akik megtakarításaikat olcsó földek megvásárlásával igyekeznének hasznosítani.

További részletek a holnapi Világgazdaságban
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.