BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság előtti szinten a hazai export

Január és szeptember közötti időszakban a kivitel volumene 18, a behozatalé 16 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Folyó áras adatokból számítva az export forintértéke 18, az importé 16 százalékkal bővült; euróban ez a növekedés 22, illetve 19% volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 1110 milliárd forintot (4033 millió eurót) tett ki, 385 milliárd forinttal (1495 millió euróval) többet, mint 2009 azonos időszakában - áll a Központi Statiztikai Hivatal (KSH) legfrisebb gyorsjelentésében.

Az év első kilenc hónapjában az export értéke 14 358 milliárd forint (52,2 milliárd euró), az importé 13 248 milliárd forint (48,1 milliárd euró) volt, így a kivitel forintértéke némileg meghaladta, a behozatalé azonban még nem érte el a két évvel korábbi, a gazdasági világválság előtti szintet. A 2010.első három negyedéves forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszaki szinten maradt. A cserearány gyakorlatilag nem változott. A forint a főbb devizákhoz képest 2,5 százalékkal erősödött, ezen belül az euróhoz viszonyítva 3 százalékkal értékelődött fel, míg a dollárhoz képest 0,4 százalékkal gyengült.

A legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközözök árufőcsoport export- és importvolumene 20 százalékot meghaladóan bővült 2010 első kilenc hónapjában. A híradás-technikai hangrögzítő és –lejátszó készülék kivitelének volumene mintegy ötödével, a behozatalé jelentősebben, több mint negyedével nőtt.

A termékkör importját az ázsiai országokból származó alkatrész-behozatal, az exportot az uniós késztermékkivitel élénkülése jellemezte. Átlagot meghaladó mértékben bővült az általános rendeltetésű ipari gép, illetve a villamos gép, készülék és műszer árucsoport mindkét irányú forgalmának volumene, a növekmény legnagyobb része a német viszonylatban realizálódott. Hasonlóan alakult a közúti járműkereskedelem, ugyanakkor az időszakon belül kiugró, másfélszeres volt a harmadik negyedéves importvolumen-növekedés, ami az alacsony bázissal magyarázható (az autóipart érintő leállások és a kereskedelmi célú behozatal visszaesése tavaly leginkább erre az időszakra esett).

2010. január–szeptemberben a feldolgozott termékek kivitelének volumene 14, a behozatalé
13 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. Az árufőcsoport mindkét forgalmi irányát negyedévről negyedévre enyhe növekedés jellemezte. Ez a növekvő tendencia érvényesült a gyógyszer, gyógyszerészeti termékeknél, melyek export-import bővülésében jelentős szerepet játszott az orosz gyógyszer-kereskedelmi törvények ideiglenes, szeptemberig tartó keresletfelhajtó hatása. A papír, karton és papírpép kivitelének volumene átlag feletti mértékben emelkedett, a forintadatokat vizsgálva elsősorban a Romániával és a
Lengyelországgal folytatott kereskedelmünk nőtt. A fogyasztási célú bútor és bútorelem, illetve ruházati cikk és öltözékkiegészítő termékek behozatala elmaradt a bázisidőszaki szinttől.

Az energiahordozók importvolumene 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az év első felében regisztrált 20 százalékos növekedést követően a harmadik negyedévben már csökkent a behozatal.

A természetes és mesterséges gáz volumene a július–szeptemberi időszakban több mint harmadával csökkent, melynek oka, hogy a gáztározók feltöltése 2009-ben a harmadik negyedévtől kezdődött. A teljes energiabehozatal felét adó kőolaj és kőolajtermék importértéke másfélszeresére nőtt 2010. január–szeptemberben, amit a jelentős áremelkedés okozott. 2010 első kilenc hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 9 százalékkal nőtt, behozatala alig múlta felül a bázisidőszaki szintet.

Az árufőcsoport exportvolumene a második, az importé a harmadik negyedévtől növekedett. A kivitelben legnagyobb részarányú árucsoport, a gabona és gabonakészítmények exportvolumene az időszak egészére vonatkozóan némileg elmaradt az előző évi szinttől, bár júniustól dinamikusan bővült az emelkedő árak és értékesített mennyiségek miatt. 2010. január–szeptemberben jelentős volt a tejtermék és tojás, valamint az élőállat-import volumennövekedése, mindkét árucsoportban a német és lengyel kereskedelem volt meghatározó. A vizsgált időszakban kismértékben bővült a zöldség- és gyümölcsbehozatalunk, a harmadik negyedéves kiugrás − főként a nyári idénygyümölcsök tekintetében − a rossz időjárási viszonyok következtében kialakult elégtelen hazai kínálattal magyarázható.

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2010 első kilenc hónapjában a kivitelben 16, a behozatalt tekintve 15százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet, az aktívum a régi tagállamok esetében 210, az új tagállamok vonatkozásában 167 milliárd forinttal nőtt a bázisidőszakhoz képest.

Dinamikusabban bővült az EU-n kívüli országokba irányuló forgalom: az export volumene 25, az importé 18százalékkal haladta meg az elmúlt évi szintet. A kereskedelem élénkülésében az ázsiai híradástechnikai késztermék-kivitel és alkatrész-behozatal meghatározó. Passzívumunk 931 milliárd forint (3,4 milliárd euró) volt, 7,8 milliárd forinttal kevesebb, viszont az árfolyamváltozás következtében 86 millió euróval több, mint tavaly.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.