BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varsó is elvonhatja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket

„Nagyon közel” van a lengyel kormány ahhoz, hogy megállapodjon a magán-nyugdíjpénztárakkal a hozzájuk irányuló befizetések egy részének elvonásáról – jelentette ki Donald Tusk miniszterelnök, aki szerint a pénztárakat a lejáratig nem átruházható (non-tradable) államkötvényekkel kárpótolnák.

A költségvetési deficit mérsélését célzó módszer részleteiről név nélkül nyilatkozó kormányzati források szerint tíz napon belül születhet döntés; az egyik forgatókönyv szerint a magánpénztárakhoz jutó 7,3 százalékot öt százalékra mérsékelnék.

Varsó a korábbi elutasítás ellenére még bízik abban, hogy az EU hozzájárul a magán-nyugdíjpénztári befizetések elszámolására a defcitet csökkentő tételként – mondta Tusk.

A kormány ebben az esetben kész lenne szigorítani az adósságküszöbre érvényes törvényi előírásokat – tette hozzá. A Rzeczpospolita úgy tudja, hogy a jelenleg GDP 50, illetve 55 százalékában megszabott kimitet 45, illetve 50 százalékra módosítanák. A miniszterelnök azonban egyértelművé tette, hogy a járulékok egy részének elvonását az EU döntésétől függetlenül végrehajtják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.