BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Csak" 20 milliárdba kerül az újabb bankmentés

A spanyol bankrendszer rekapitalizációjának összege nem fogja meghaladni a 20 milliárd eurót, és ezt az összeget részben vagy teljes egészében a pénzpiacokról teremtik majd elő – közölte a spanyol pénzügyminiszter.

Elena Salgado bejelentette, hogy 8 százalékos kötelező tartalékrátát határoznak meg az ország bankjaira nézve. A spanyol jegybank dönti el, mely pénzintézetek szorulnak tőkeemelésre, ezután a cégek őszig tehetnek lépéseket a források beszerzésére. Amelyik bank nem képes a piacon megszerezni a szükséges forrásokat, az igénybe veheti az állami segélyalapot, szavazati jogot biztosító részvényekért cserébe.

A kormányzat által becsült összeg jelentősen alacsonyabb az elemzői várakozásoknál, a Moody’s például arra számít, hogy a legrosszabb esetben akár 89 milliárd euróba is kerülhet a bankmentés. A Business Weeknek nyilatkozó elemzők szerint ugyanakkor Madrid bejelentése bíztató, mert világos határidőt szab a regionális bankok számára az átalakításhoz.

A spanyol kormány igyekszik felpörgetni a bankszektor rendbetételét, hiszen a piacot egyre jobban aggasztja a vidéki takarékbankok hálózatának állapota. A spanyol jegybank már korábban megkezdte a szétaprózott regionális pénzügyi rendszer átalakítását, jelenleg 45 pénzintézetből 40-ben már megkezdődött a fúzió vagy a szövetség kialakítása más bankokkal. Az Európai Unió júliusi stressz tesztje során mind a nyolc jelentős spanyol bank jól vizsgázott, de a tizenkilenc regionális pénzintézet közül öt megbukott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.