BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Davos: Sok jóakarat, szinte semmi eredmény

Az AFP összefoglalója szerint miközben a világgazdaság lassan kilábal a válságból, davosi csúcs résztvevőinek többsége elégedetlenül tér haza.

A Világgazdasági Fórumon kiderült, hogy az ENSZ főtitkára szerint az idő az a természeti kincs, aminek leginkább híján van a világ. Ban Ki-mun ezzel a klímaváltozás ellen vívott harcra hívta fel a figyelmet. Dmitrij Medvegyev hihetően demonstrálta, hogy országa nem rettent meg a moszkvai terrortámadásoktól, a francia és német pénzügyminiszter pedig kiállt az euró mellett.

Mindent összevetve azonban az AFP szerint a davosi csúcson sokkal több volt a jóakarat, mint az eredmény. A viták negatív hangulatban zajlottak és a vezető politikusok sokszor a Davoson túl, például az Észak-Afrikában zajló eseményekre koncentráltak.

Különösen egy fontos téma került terítékre a davosi Világgazadsági Fórum utolsó előtti, szombati napján. Sikerül-e megállapodni a dohai forduló néven ismert világkereskedelmi tárgyalás lezárásának végső idejéről.

Ron Kirk amerikai kereskedelmi megbízott jelentette be a rossz hírt, hogy nem született megállapodás a dohai forduló lezárásáról júliusig. Erről előzőleg 23 ország kereskedelmi minisztere tárgyalt. A megállapodás elmaradása komoly csapást mért Karel de Guchtra, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős tagjára, aki korábban még azt mondta, hogy valószínűleg sikerül megállapodni az általa javasolt júliusi időpontban.

A globális kereskedelem liberalizálásáról szóló dohai forduló 2001-ben kezdődött elsősorban azzal a céllal, hogy a nemzetközi forgalomban leépüljenek a fejlődő országok kivitelének útjában álló akadályok. A tárgyalásokat régen le kellett volna zárni.

Egyiptom kapcsán nyilatkozott az OPEC soros elnöke, már csak azért is, mert a nyersolaj ára pénteken 28 havi csúcsra nőtt, megközelítette a hordónkénti 100 dollárt a napok óta zajló megmozdulások miatt, illetve arra a félelemre, hogy azok átterjedhetnek más térségbeli olajtermelő országokra. Mohammad Ali Hatibi leszögezte, hogy a szervezet nem tart soron kívüli miniszteri értekezletet, nem kapott ezzel kapcsolatos felkérést, az olajár jelenlegi szintje pedig nem ad okot aggodalomra.

Christine Lagarde és német partnere, Wolfgang Schäuble szombaton az euró védelmére keltek, hangsúlyozva, hogy az euró egyenlő Európával és sorsa biztosított. Ezt alátámasztották a csúcson résztvevő nagybankok vezetői is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.