BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harminc éves mentőcsomagokban gondolkozik Berlin?

Miközben a német és francia pénzügyminiszter a davosi Világgazdasági Fórumon arról beszél, hogy az eurózóna válsága véget ért, a Reutersnek nyilatkozó bennfentes informátor szerint a Bundesbank elnöke harminc évre hosszabbítaná a görög és ír mentőcsomagok időtartamát.

A német kormány hivatalos davosi kommunikációja egyértelműen optimista: Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egy a Világgazdasági Fórumon tartott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy nem számít további sokkokra az eurózónában és szerinte a közös európai deviza stabil marad.

Hasonlóan derűlátóan fogalmazott francia kollégája, Christine Lagarde szerint az eurózóna helyzete rendeződött, ezért "ne shortoljuk az eurózónát és Európát".

A kormány tisztviselők véleményét támasztotta alá Bob Diamond, a Barclays vezérigazgatója is. Diamond a bankok képviseletében szólalt fel, miután több pénzügyminiszterrel is tárgyalt az eurózóna helyzetéről. A pénzintézetek vezetői a mai bejelentés szerint úgy látják, hogy az eurózóna szétesésének lehetősége már nincs napirenden, annak ellenére, hogy némi bizonytalanság továbbra is jellemző az övezetre.

Ehhez képest az eurózónában illetékes névtelen források a Reutersnek elmondták, hogy Axel Weber, a német jegybank elnöke, (és minden valószínűség szerint az Európai Központi Bank következő elnöke) azt javasolta, hogy 30 évre hosszabbítsák meg a jelenleg három, illetve hét évre tervezett görög és ír mentőcsomagok időtartamát. Ezzel Weber szerint elkerülhető lenne a két ország adósságának kényszerű újratárgyalása.

Egyébként Németország uniós pénzügyi mentő mechanizmussal (EFSF) kapcsolatos álláspontja a hírügynökség szerint némileg enyhült. Míg korábban Berlin kategorikusan elutasította a szervezet 440 milliárd eurós forrásainak és hatáskörének növelését, addig mostanra a hivatalos nyilatkozatok az ötlet elvetése helyett inkább a nagyobb pénzügyi fegyelem előtérbe helyezését hangsúlyozzák. Schäuble a Wirtschaftswoche üzleti lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: nincs értelme pusztán az EFSF kiterjesztéséről tárgyalni, ha ehhez nem párosul fenntartható finanszírozási megoldás az országok számára. A Reuters úgy tudja, hogy Berlin azt szeretné, ha a többi uniós tagállam is bevezetné a Németországban alkalmazott "adósság féket, egy az alkotmányba foglalt kiegészítést, amely a deficit csökkentésére kötelezi az országokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.