BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Járulékcsökkentéssel lehetne élénkíteni a gazdaságot

Járulékcsökkentéssel lehetne élénkíteni a gazdaságot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Ernst & Young adóigazgatója. Vámosi-Nagy Szabolcs hozzátette: még vannak olyan kisebb adónemek, amelyeket ki lehetne vezetni a rendszerből, így egyszerűbbé válna az adózás. Az adóamnesztiát viszont nem támogatja.

Ha van mozgástér, akkor a járulékcsökkentés révén lehet élénkíteni a gazdaságot - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Vámosi-Nagy Szabolcs. Az Ernst & Young adóigazgatója emlékeztetett, hogy ez a folyamat részben már elkezdődött, mivel 27 százalékra csökkent a járulék, de az összes bérköltség befektetői szempontból még viszonylag magas. A 10 százalékos társasági adó mellett az alacsonyabb járulék lehet a hívószó, ezért tovább kellene csökkenteni - tette hozzá.

A szakértő szerint vannak olyan kisebb adónemek, amiket ki lehetne vezetni a rendszerből, így egyszerűbbé válna az adózás.

Az elmúlt évi változtatások élénkítő hatással lehetnek a gazdaságra - vélekedett Vámosi-Nagy Szabolcs, külön megemlítve a társasági adó csökkentését. Az Európai Unióban csak Cipruson és Bulgáriban ilyen alacsony ennek az adónak a mértéke - emelte ki.

Az adócsökkentés ellenlépése a válságadó, amelyről a kormányfő is tudja, hogy nem befeketető csalogató intézkedés - emlékeztetett a szakértő, aki szerint kérdés, hogy melyik szektorra hogyan hat ez az adónem.

Költségvetési szempontból a személyi jövedelemadó csökkentése nagy léptékű, 520 milliárd forintot jelent - közölte Vámosi-Nagy Szabolcs. Kifejtette: a lépéssel a közép- és a felső osztály jár jól. Azt remélik, hogy növekedni fog a belső fogyasztás, de az, hogy a felső rétegnél több pénz marad, a kereskedelmi vagy a szolgáltatási részre hathat pozitívan.

Azt kellene megértetni az emberekkel, hogy aki adót csal, az a közösséget lopja meg - hangsúlyozta az Ernst &Young Magyarország adóigazgatója. Kiemelte: egy olyan stratégiát kellene megalkotni, ami a gazdasági joggal és a társadalmi tudattal is foglalkozik.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az adóamnesztia veszélyes és erkölcstelen, romboló hatása lenne, ezért nem támogatná. Olaszországban két-három évente hirdetnek adóamnesztiát, de csekély eredménnyel jár - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.