BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londoni elemzők: 4,5 százalék lehet az infláció

Valószínűleg 4,5 százalék körüli szintre gyorsult tovább az infláció Magyarországon a múlt hónapban - jósolták a pénteki adatismertetés előtt londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint még mindig az élelmiszer- és üzemanyagárak adják a célszintet meghaladó magyar infláció fő felhajtóerejét.

Az MTI által kérdezett nyolc nagy citybeli befektetési és pénzügyi elemző cég - JP Morgan, UBS, BNP Paribas, Barclays Capital, Bank of America-Merrill Lynch, Moody''s Analytics, 4cast, Capital Economics - feltörekvő térségi szakértői szűk sávban szóródó, 4,4-4,6 százalékos tizenkét havi inflációs prognózisokat adtak a múlt hónapra. Az előrejelzések átlaga 4,46 százalék. Egy hónappal korábban 4,2 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A legborúlátóbb 4cast szakértői szerint a múlt hónapban valószínűleg "sokkszerűen" hatottak az üzemanyagárak az inflációs adatokra; a cég elemzői 4,6 százalék körüli havi összevetésű üzemanyag-drágulással számolnak decemberről. A cég szerint további inflációs nyomás forrása a nyers és a feldolgozott élelmiszer, és jó eséllyel e három összetevő volt a meghatározó tényezője a decemberre várt "súlyos" inflációnak.

A 4cast londoni elemzői szerint az éves átlagos infláció tavaly egész évben elérhette a 4,9 százalékot, míg a decemberi éves érték 4,6 százalék volt. A ház szerint az inflációs kilátások arra mutatnak, hogy az infláció a következő két évben is "jóval magasabb" lesz a 3 százalékos éves célnál.

Valamivel derűlátóbbak a JP Morgan bankcsoport londoni elemzői, akik 4,5 százalékos tizenkét havi - teljes kosárra mért - inflációt valószínűsítettek decemberre. A ház londoni szakelemzői szerint is az általuk várt gyorsulást az élelmiszerek és az üzemanyagok további áremelkedése eredményezte.

A JP Morgan szerint azonban a decemberi infláció jó eséllyel már a tetőzés lesz, bár a ház az idén nem számít arra sem, hogy a magyarországi áremelkedési ütem visszasüllyed a célszintig: jelenleg érvényes előrejelzése 4 százalék körüli idei év végi tizenkét havi inflációt valószínűsít.

A BNP Paribas bankcsoport londoni elemzői 4,4 százalékos decemberi éves inflációt valószínűsítenek, elsősorban a magasabb üzemanyagárak és a gyengébb forint miatt, miután továbbra sincs keresleti oldali nyomás.

A ház citybeli szakértői ugyanakkor azzal számolnak, hogy az idén az inflációt már az erősebb fogyasztás is hajtja majd, tekintettel az adóváltozásokra. Ez a BNP Paribas elemzői szerint indokolja az MNB kamatszigorításának folytatását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.