BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszorítások: a neheze 2012 után jön

Összesen 600-660 milliárdos megtakarítás várható a következő években, az idén viszont alig néhány tízmilliárdos.

Utolsó napos határidővel tarthatja magát a kormány Orbán Viktor ígéretéhez: február 28-i ülésükön fogadhatják el a gazdasági reformcsomag végleges változatát. Ezt Matolcsy György jelentette be sajtótájékoztatóján, ahol elmondta azt is, hogy erre az évre néhány tízmilliárd forintos megszorítás várható – igaz, a legfontosabb a 2013-as hiánycél, s az még nincs kőbe vésve, milyen ütemben kellene ezt elérni. A nemzetgazdasági miniszter megerősítette Nátrán Roland helyettes államtitkár korábbi szavait: két év múlva legalább 600-660 milliárddal kell csökkenteni a kiadási oldalt, jövőre pedig ennek a spórolásnak körülbelül a felét kell elérni. A gazdaság kockázatát jelző CDS-felár a két héttel korábbi 396-ról 358 bázispontra csökkent.

Szépítheti a számokat, ha Brüsszel lehetővé teszi a magán-nyugdíjpénztári pénzek beszámítását a hiányba. Matolcsy nem mondta ugyan, hogy biztosra vehető ennek a kormányzati célnak a megvalósulása, de sejteni engedte, van esély rá. Mindeközben eddig körülbelül 58 ezren döntöttek úgy, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradásról nyilatkoznak. Sokan hagyták a nyilatkozattételt az utolsó napokra, emiatt komolyabb tömegek álltak sorban, de valójában negyedóránál nem volt hosszabb a várakozási idő a legzsúfoltabb helyeken sem.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.