BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Menő" az eurózóna megmentése - Japán is beszáll

Japán ígéretet tett arra, hogy idén januárban az eurózóna tagországainak kötvényeit vásárolja fel annak jeleként, hogy támogatja Európa adósságválsággal vívott küzdelmét.

Ám a piaci szereplők kételkednek abban, hogy a gesztus jelentős segítséget nyújtana az eurónak. Yoshihiko Noda pénzügyminiszter jelentette be a japán kabinet keddi ülése után, hogy Tokió az európai mentőalap, az EFSF kötvényeinek mintegy 20 százalékát vásárolja meg, ezzel támogatva Írország megsegítését.  Japán a meglévő eurótartalékait használná fel az adósság kifizetésére - közölte Noda.

Tokióban kedden közzétett adatok megerősítették, hogy Japán tavaly szeptemberben több mint 25 milliárd dollárt költött a jen erősödésének feltartóztatására. Az összeget a tartalékaiból vette igénybe, amelyek összege 1,1 ezer milliárd dollár volt a múlt év végi állapot szerint, azaz a második legnagyobb Kína 2,85 trillió dollár összegű tartaléka után.

Japán bejelentése egy nappal azután következett, hogy Kína közölte, spanyol államkötvényeket vásárol. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a japán bejelentés alátámasztja az exportvezérelt országnak az adósságválsággal kapcsolatos aggodalmait és egyben azt mutatja, hogy Japán igyekszik ismét megerősíteni pozícióját a globális piacon. Tokió vélhetően azért is döntött a lépés mellett, mert Kína az elmúlt hetekben átvette a diplomácia tematizálását azzal, hogy többször hangoztatta az Európai Unióba vetett hitét és konkrét ígéreteket tett az eurózóna országainak támogatására-

A hír egy időre megerősítette ugyan az eurót, de később ismét veszített értékéből a közös európai deviza, mivel a befektetők a kötelezettségvállalás ellenére sem látják a kiutat a válságból.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.